Кафедра біотехнології і мікробіології - Національний університет харчових технологій

КАФЕДРА БІОТЕХНОЛОГІЇ І МІКРОБІОЛОГІЇ

ФАКУЛЬТЕТ БІОТЕХНОЛОГІЇ ТА ЕКОЛОГІЧНОГО КОНТРОЛЮ, НУХТ Спеціальність 162 «Біотехнології та біоінженерія»

Студенти-експерти опановують мікробіологічну експертизу

Студенти спеціальності «Технологічна експертиза та безпека харчової продукції» групи ХЕ-3-13 по закінченню річного курсу дисципліни «Мікробіологія харчових продуктів» (лектор к.т.н., доцент Тетеріна Світлана Миколаївна) діляться враженнями.

Чим же цей курс був таким корисним для майбутніх експертів? З початку минулого семестру почалося загальне ознайомлення з дисципліною. Лекції, як для студентів харчової експертизи, були незрозумілі, але завдяки мультимедійному забезпеченню та старанням  лектора складні теми ставали не складними. На лабораторних зайняттях ознайомлювалися з азами мікробіологічного аналізу. «Приборкання» мікроскопу було хоч і складне, але воно того варте. Перші спалахи спиртівки та самостійна спроба приготувати препарат «роздавлена» крапля завершилася успішно майже у всієї групи. Але якби складно не було, Світлана Миколаївна завжди пояснювала, що немає нічого страшного і складного.

Завдяки мікроскопіюванню різних препаратів бактерій, дріжджів, міцеліальних грибів, було вивчено морфологічні та культуральні ознаки цих організмів. Тепер, коли проводиться аналіз посіву на чашку Петрі, одразу після візуального обстеження можна сказати чи це колонія бактерій чи дріжджів.

На одному з лабораторних занять ще минулого семестру нам на наочному прикладі продемонстрували, як відбирати пробу води з водопровідного крану для мікробіологічного аналізу: асептичну зону відбору викладач забезпечила за допомогою палаючого факелу. Враження незабутні!

В цьому семестрі майбутні експерти завжди з радістю відвідували як лекції, так і лабораторні заняття. Спочатку відбувалося опанування понять санітарії та гігієни в харчових виробництвах та їх провідної ролі у забезпеченні випуску безпечної продукції. Студентами на практиці було перевірено ефективність дії різних дезінфікуючих засобів (Жавель Клейд, Дихлор, Гембар) на тестові культури, які є потенційними контамінантами. Відбувалося ознайомлення з мікрофлорою плодів і овочів, консервів, безалкогольних напоїв, молока та молочних продуктів, м’яса та м’ясних продуктів. На лабораторні заняття можна було приносити харчові продукти виробництва різних галузей, для перевірки на відповідність нормативним документам за мікробіологічними показниками. Студенти виконували посіви на чашки Петрі з різними поживними середовищами, а на наступному занятті проводили безпосередній аналіз отриманих результатів.

«Мікробіотики» перевірили не один харчовий продукт та сировину для їхнього виробництва. Отримані знання є відмінною науковою базою для студентів-експертів, які тепер отримали цінні навики для проведення експертної оцінки якості та безпечності харчових продуктів.

Дякуємо викладачам кафедри біотехнології і мікробіології за корисно і цікаво проведений навчальний рік. Вітаємо всіх з наступаючими святами!

Події у світлинах

 Захисти магістрів та бакалаврів. Лютий 2019. 

 Посвята у студенти. Серпень 2018. 

 Фотоконкурс «Мій улюблений куточок НУХТ». 

 Випуск бакалаврів. Червень 2018 року. 

 Захисти бакалаврів та магістрів. Червень 2018 року. 

 Всеукраїнська олімпіада з Біотехнології. 2018 рік 

 84-а НАУКОВА КОНФЕРЕНЦІЯ МОЛОДИХ УЧЕНИХ, АСПІРАНТІВ І СТУДЕНТІВ. Квітень 2018.

 Випуск магістрів. Березень 2018

 Захисти бакалаврів та магістрів. Лютий 2018

 Вечір факультету. Листопад 2017

 День туризму 2017

 Посвята у студенти. Серпень 2017

 Випуск бакалаврів та спеціалістів. Червень 2017

 Захисти бакалаврів. Червень 2017

 ІІ тур Всеукраїнської студентської олімпіади з біотехнології 2017. Фотозвіт

 83-я Міжнародна наукова конференція молодих учених, аспірантів і студентів «Наукові здобутки молоді – вирішенню проблем харчування людства у XXI столітті». 

 Вечір факультету (присвячений 50-річчю започаткування інженерної біотехнологічної освіти в Україні). Листопад 2016

Посвята у студенти. Серпень 2016

Випуск бакалаврів і спеціалістів 2016

Захисти бакалаврів. Червень 2016

Олімпіада з біотехнології 2016. Фотозвіт

Вечір факультету. Листопад 2015

Посвята у студенти. Серпень 2015

Випуск 2015

Всеукраїнська олімпіада з біотехнології. Травень 2015

81 Міжнародна наукова конференція молодих учених, аспірантів і студентів. Квітень 2015

Вечір факультету. Жовтень 2014

День туризму. Вересень 2014

Посвячення у студенти.
Серпень 2014


Ви знаходитесь тут: Домашня сторінка