12 серпня 2025 року в нашому університеті за участі представників Міністерства освіти і науки України – генерального директора директорату розвитку науки Григорія Мозолевича, керівниці експертної групи з питань розвитку та роботи з дослідницькою та критичною інфраструктурою директорату розвитку науки Зої Петренко, державної експертки Олени Заїки та начальниці відділу державно-приватного партнерства директорату інновацій та зв'язків науки з реальним сектором економіки Антоніни Заєць відбулася презентація інформації щодо наукового обладнання Центру колективного користування науковим обладнанням (ЦКККНО) «Лабораторія біобезпеки, якості харчової продукції та безпеки харчування» та можливостей наукової спільноти НУХТ представникам виробничої сфери.
Проректор університету з наукової роботи Сергій Токарчук наголосив на важливості та потребі співпраці виробничників з науковцями НУХТ, що сприятиме досягненню результатів і буде надзвичайно корисною для усіх залучених сторін.
Також у заході взяв участь завідувач кафедри біотехнології і мікробіології Віктор Стабніков, який наголосив на важливості мікробіологічних досліджень, та представив можливості кафедри.
На презентацію були запрошені представники групи компаній «Молочний Альянс», до складу якої входять провідні підприємства молочної галузі України: Золотоніський маслоробний комбінат, Пирятинський сирзавод, Яготинський маслозавод і філія «Яготинське для дітей», та представники компанії Novonesis – провідного глобального партнера у галузі біологічних рішень.
Григорій Мозолевич відзначив важливість діяльності ЦКККНО, як інноваційних осередків наукової діяльності ЗВО, й наголосив на розумінні необхідності підтримки з боку МОН для розвитку та розширення можливостей дослідницької інфраструктури.
Координатор Центру колективного користування науковим обладнанням «Лабораторія біобезпеки, якості харчової продукції та безпеки харчування», завідувач Проблемної науково-дослідної лабораторії Андрій Маринін представив присутнім структуру та взаємодію наукових підрозділів університету, динаміку розвитку матеріально-технічної бази для провадження наукової і науково-технічної діяльності ЦККНО за період 2024-2025 років.
Особлива увага була приділена приладовій базі Центру та її технічним можливостям. На прикладі реальних харчових продуктів була продемонстрована робота обладнання із зазначенням технологічних особливостей приладів і характеристик методів. На заході були представлені сучасні методи оптимізації технологічних процесів: можливості ЦККНО «Лабораторія біобезпеки, якості харчової продукції та безпеки харчування», засновником якого є Національний університет харчових технологій.
У рамках представлення можливостей навчально-наукових лабораторій НУХТ і ЦККНО завідувачем кафедри технології м'яса і м'ясних продуктів Василем Пасічним були презентовані можливості R&D-лабораторії МХП кафедри з розроблення нової харчової продукції для промислових і крафтових виробництв та можливості технологічного відпрацювання процесів виробництва м’ясної і молочної продукції для сфери HoReCa.
Фахівець компанії Novonesis Олег Рибачук поділився з учасниками заходу – представниками Молочного Альянсу та Міністерства освіти і науки України – досвідом ефективної співпраці з нашим університетом. Він розповів про успішні проєкти, реалізовані спільно з НУХТ, спрямовані на оптимізацію виробництва та зниження собівартості кисломолочних продуктів завдяки використанню сучасних біологічних рішень. Пан Олег також акцентував на важливості науково-практичної взаємодії між бізнесом і освітніми установами та окреслив плани щодо розширення партнерства у 2026 році – зокрема в напрямках дослідження ферментативних процесів, упровадження інноваційних технологій для покращення якості продукції та підготовки молодих фахівців для потреб галузі.
Інформація про цю зустріч була оприлюднена і на сайті МОН.