Кафедра біотехнології і мікробіології - Національний університет харчових технологій

КАФЕДРА БІОТЕХНОЛОГІЇ І МІКРОБІОЛОГІЇ

ФАКУЛЬТЕТ БІОТЕХНОЛОГІЇ ТА ЕКОЛОГІЧНОГО КОНТРОЛЮ, НУХТ Спеціальність 162 «Біотехнології та біоінженерія»

Випускники бакалаврату на роздоріжжі: як обрати вірний шлях? Зробити вірний вибір допомагають стейкхолдери

Наші здобувачі-четвертокурсники зараз постають перед непростим вибором: що робити далі, по закінченні навчання на бакалавраті, – йти працювати чи продовжувати студентське життя? Треба зазначити, що цей вибір є не таким вже і простим, особливо зважаючи на дуже складні реалії нашого воєнного сьогодення. Зазвичай на прийняття рішення з цього питання суттєво впливають стереотипи, які залишилися з минулих часів або нещодавно виникли. Тому допомогти розібратися у ситуації, окреслити всі перспективи навчання в магістратурі кафедри біотехнології і мікробіології справді можуть ті, хто вже пройшов цей шлях.

На онлайн зустріч зі здобувачами-біотехнологами 4 курсу завітали стейкхолдери: випускники магістратури кафедри БТМ різних років. Наш головний спікер, Роман Шкотов, випускник 2003 року – одного з перших випусків магістратури, а нині директор маркетингу та продаж корпоративних брендів фармацевтичної компанії «Дарниця» поділився своїми спогадами про роки навчання в магістратурі, де навчався, до речі, разом із нинішнім завідувачем кафедри БТМ Віктором Стабніковим. Роман згадав, наскільки відрізнялось навчання у магістратурі порівняно із бакалавратом і наскільки серйознішою і цікавішою була робота над магістерською. Він також наголосив на різниці у можливому подальшому працевлаштуванні випускників бакалаврату і магістратури.

Зоя Олексієнко, випускниця магістратури 2012 року, також зазначила, що навчання в магістратурі на нашій кафедрі – це гарний трамплін для майбутньої кар'єри. Зоя закінчила магістратуру за спеціалізацією «Екологічна біотехнологія та біоенерегетика», але першим місцем її роботи була мікробіологічна лабораторія харчового підприємства, яку вона, фактично «з нуля» організовувала, бо мала для цього необхідні знання і навички. Потім працювала на фармацевтичному підприємстві мікробіологом. Після цього, набувши практичного досвіду, працювала на біотехнологічному підприємстві, яке займається випуском іммунобіологічної продукції – ветеринарних вакцин, потім займалася дистриб'юцією високотехнологічних систем мікробіологічного моніторингу санітарного стану харчових і фармацевтичних підприємств. Отримана освіта і різноплановий практичний досвід, а також глибокі знання англійської мови дали можливість займатися висококваліфікованим фаховим перекладом. А нині Зоя працює у сфері клінічних випробувань лікарських засобів, обіймаючи посаду координаторки із супроводу проектів міжнародної компанії IQVIA.

Радо відгукнувся на пропозицію зустрітися із четвертокурсниками Ігор Ключка – випускник магістратури 2018 року, а нині експерт з навчання та розвитку персоналу групи з дистанційного навчання Корпоративного Університету Корпорації «Артеріум». Ігор конкретними прикладами довів, наскільки важливо навчатися у магістратурі і отримати диплом магістра кафедри БТМ НУХТ.

Цікавим видався досвід і зовсім «новоспеченого» магістра кафедри Софії Цапко, яка завершила навчання лише цього року, але вже майже рік обіймає посаду фахівця відділу аудитів сектору кваліфікації постачальників Департаменту управління якістю АТ «Фармак». Саме від Софії здобувачі почули поради, як раціонально і водночас цікаво використати час навчання у магістратурі: про наукові конференції, участь у Хакатоні та школі-конференції молодих науковців «Фармак», після яких робота «сама знайшла» Софію, про перемогу у конкурсі резюме.

Наприкінці зустрічі майбутні вступники до магістратури активно цікавилися питаннями, які їх хвилювали, а наші спікери давали на них авторитетні відповіді, за що ми їм щиро вдячні.

Розуміємо, що якщо за таких важких умов воєнного часу у нашої молоді є неабияке бажання навчатися, то наша країна обов’язково переможе.

Все буде Україна!

Ви знаходитесь тут: Про кафедру Взаємодія зі стейкхолдерами Випускники бакалаврату на роздоріжжі: як обрати вірний шлях? Зробити вірний вибір допомагають стейкхолдери