Кафедра біотехнології і мікробіології - Національний університет харчових технологій

КАФЕДРА БІОТЕХНОЛОГІЇ І МІКРОБІОЛОГІЇ

ФАКУЛЬТЕТ БІОТЕХНОЛОГІЇ ТА ЕКОЛОГІЧНОГО КОНТРОЛЮ, НУХТ Спеціальність 162 «Біотехнології та біоінженерія»

Біотехнологам усюди знайдеться робота!

Ось і підійшов час закінчення періоду переддипломної і технологічної практик у здобувачів IV курсу спеціальності 162 «Біотехнології та біоінженерія». Протягом останнього місяці вони охоче ділились своїми враженнями від проходження практики на різних підприємствах, тож на завершення циклу "практичних" публікацій пропонуємо вашій увазі ще декілька відвертих відгуків.

Сарницька Аріна:

«На сьогоднішній день жоден житель міста Київ не може уявити собі життя без централізованого водопостачання, отож нам, як киянам, було надзвичайно цікаво, що ж відбувається з водою до того, як вона дійде до трубопроводів у наших домівках. Працівники підприємства з радістю провели нам екскурсію по Деснянській станції міста Києва, розповіли про всі основні аспекти водопідготовки та показали головні технологічні процеси, після яких вже очищена вода потрапляє до споживачів.

Найважливіше у процесі водопідготовки – це забір води та її очищення. Однак для отримання якісного продукту у кожного підприємства має бути його «мозок» – відділ, який встановлює усі параметри для безпечного та ефективного проведення процесу, і таким відділом на Деснянській станції є хіміко-бактеріологічна лабораторія, куди мене відправили після співбесіди із директором департаменту управління персоналом Тьокіним Дмитром Миколайовичем.

Хіміко-бактеріологічна лабораторія цілодобово здійснює відбір проб та їх аналіз. Нам продемонстрували увесь спектр хімічних, мікробіологічних та гідробіологічних аналізів, які кожен день виконує лабораторія та слідкує за відповідністю результатів нинішнім стандартам. Окрім цього хімічний сектор лабораторії розробляє дозу реагентів для очищення води, а бактеріологічний сектор спостерігає за мікробіологічною чистотою вже очищеної питної води.

Завдяки довгому і непростому шляху отримання диплому бакалавра за обраною спеціальністю, нам, студентам-біотехнологам, було дуже цікаво на власні очі бачити усі основні етапи водопідготовки. Без знань, які я отримала на нашій кафедрі біотехнології і мікробіології, мені було б дуже важко зрозуміти весь хімізм процесу очищення води та основні аспекти мікробіологічного контролю, тож можна сказати, що випускники нашої кафедри могли б знайти себе в різних галузях.»

Копил Ольга:

«Мені випала чудова можливість пройти практику на славнозвісному виробництві ПрАТ «Оболонь».

ПрАТ «Оболонь» є одним з найпотужніших підприємств, яке займається виробництвом різних алкогольних і безалкогольних напоїв, котрі користуються широкою популярністю не лише в Україні, а й далеко за її межами. Дане підприємство налічує 10 підрозділів по Україні, не враховуючи Київ. Переступивши поріг підприємства я затамувала подих лише від масштабів. Великі офісні будівлі; вражаючі виробничі технології: циліндрично-конічні бродильні апарати, елеватори та лагерні танки, які розміщені на внутрішній території підприємства, просто під відкритим небом; незліченна кількість працівників, які займаються обслуговуванням та контролем виробництва.

Через епідеміологічною ситуацією в країні, вхід на  виробництво підприємства заборонено стороннім особам. Тож потрапити в саме «серце» підприємства нам не вдалося. Але працівник підприємства Горбань Ніна Іванівна люб’язно зустріла мене для оформлення щоденника практики, що є особливо важливим для студента.

Хоч ми і не побачили процес виробництва, вражень нам вистачило! Чого тільки варта історія створення підприємства,  асортимент продукції,   обладнання, яке  постійно удосконалюють. Вірю, що моє знайомство з цим підприємством тільки розпочалося! Все саме цікаве попереду!»

Шульга Аліна:

«Після зимових канікул студенти 4 курсу роз’їхались по різним підприємствам для проходження технологічної практики, аби закріпити свої теоретичні знання опинившись в біотехнологічних реаліях. Для майбутніх практикантів хотіла би представити Інститут продовольчих ресурсів Національної академії аграрних наук України (ІПРНААН), де студенти можуть знайти кафедру відповідну до їх напрямку. Інститут продовольчих ресурсів НААН є провідною установою з наукового забезпечення технічного та технологічного прогресу харчової та переробної промисловості України. Діяльність наукової установи, створеної 2012 р. на базі Технологічного інституту молока та м`яса шляхом розширення сфери його діяльності, полягає у проведенні досліджень, здійсненні та впровадженні наукових розробок у виробництво з метою раціонального використання сировинних ресурсів, підвищення ефективності виробництва, забезпечення належної якості та посилення конкурентоспроможності вітчизняної продукції в умовах формування ринкових відносин у м`ясопереробній, молокопереробній, цукровій, спиртовій, хлібобулочній, кондитерській та інших підгалузей харчової та переробної індустрії України.

Коли настав час обирати місце для проходження технологічної практики, то однозначно знала, що треба йти саме в інститут, адже це одна з найбільших промислових баз по виготовленню заквасок для улюблених кожного кисломолочних продуктів. В умовах пандемії відвідати виробництво не вдалось, але співробітники інституту доволі докладно розповіли про основні етапи виготовлення продуктів.

Під час проходження практики зрозуміла те, що рідна кафедра БТМ НУХТ протягом 3,5 років надала таку базу знань, що опинившись вперше один на один з біологічною лабораторією та базовими завданнями від співробітників, абсолютно відчуваю себе впевнено, як своя. Дякую Інституту продовольчих ресурсів Національної академії аграрних наук України за можливість накопичення навичок та за безпосередньої участі в основних технологічних процесах.»

Тож на завершення побажаємо нашим здобувачам не лише успішно захистити звіти з практики, а й у подальшому знайти застосування отриманим наразі практичним навичкам!

Ви знаходитесь тут: Вступнику Практична підготовка студентів Практична підготовка очима студентів Біотехнологам усюди знайдеться робота!