Кафедра біотехнології і мікробіології - Національний університет харчових технологій

КАФЕДРА БІОТЕХНОЛОГІЇ І МІКРОБІОЛОГІЇ

ФАКУЛЬТЕТ БІОТЕХНОЛОГІЇ ТА ЕКОЛОГІЧНОГО КОНТРОЛЮ, НУХТ Спеціальність 162 «Біотехнології та біоінженерія»

Міжнародне співробітництво

Симбіоз промислової біотехнології та біогеотехніки – майбутнє сучасних міст: досвід провідних науковців

Для студентів-біотехнологів справжньою несподіванкою було, вивчаючи дисципліну «Метотоди молекулярної біотехнології», отримати запрошення на гостьову лекцію у рамках проведення наукової конференції Університету Східного Лондона «Nature Inspired Solutions for the built Environment: integrated natural and engineered systems». Лекція складалася з двох частин: першу частину на тему «Imitating Natural Materials: A Philosophical Perspective» (Імітування природніх матеріалів та перспективи їх використання) провів Генрі Дікса (Dr Henry Dicks, Centre for the History and Philosophy of Science, University of Leeds, England), лектором другої, не менш цікавої частини – «Influence of fungal networks on soil behaviour» (Вплив грибного міцелію на геотехнічні показники ґрунтів)був Dr Grainne El Mountassir, University of Strathclyde, Scotland.

Міст для пошуку знань в умовах пандемії

Карантин не є перешкодою для саморозвитку в галузі Біотехнології та біоінженерії. Маючи натхнення в пошуку та пізнанні чогось нового, виникає питання: а де ж дізнатись, що досліджують сучасні науковці? Першим на думку спадає пошук інформації в інтернеті, книгах, наукових публікаціях тощо. Проте іншим сучасним варіантом є віртуальні наукові конференції.

Існує декілька шляхів як відвідати конференціїї такого формату. По-перше, пошук безкоштовних конференцій, проте в більшості випадків вони стосуються суто загальних тем. По-друге, пошук платних від зарубіжних університетів. І третім, найбільш оптимальним варіантом є отримання гранту на відвідування.

 

Освітянський досвід європейських країн вивчали викладачі кафедри біотехнології та мікробіології

Викладачі кафедри біотехнології та мікробіології професор Віктор Стабніков, доценти Інна Лич, Олена Стабнікова та завідувач проблемної науково-дослідної лабораторії, старший науковий співробітник Андрій Маринін упродовж тижня проходили стажування на кафедрі біотехнології, а також на кафедрі водного господарства факультету прикладних наук Delft University of Technology (Делфт ТУ) м. Делфт, Нідерланди. Даний навчальний заклад – найстаріший та найбільший технічний університет у Нідерландах. Наразі університет нараховує 16 000 студентів та 2 000 викладачів та наукових співробітників, а у рейтингу найкращих університетів світу (QS World University Rankings) посідає 52 місце.

Академік IUFoST ділиться знаннями з нашими студентами

19 березня наш університет приймав чергового поважного гостя – до НУХТ завітав професор Октавіо Паредес-Лопез – найвідоміший у світі експерт з харчової біотехнології і нутріцевтики, який має майже 200 публікацій з цитованістю 10750 та h-індексом 50. Свого часу професор Паредес-Лопез був президентом Мексиканської академії наук, він – засновник і академік Міжнародної академії харчової науки та технології (IUFoST), а також головний редактор наукового журналу «Plant Foods for Human Nutrition» і редактор наукового журналу «Food Science and Technology International», які індексуються у SCOPUS.

Знайомство з нашим навчальним закладом гість розпочав із зустрічі з проректором з наукової роботи, професором Олександром Шевченком та завідувачем Проблемної науково-дослідної лабораторії НУХТ Андрієм Мариніним. У ході спілкування професор Октавіо Паредес-Лопез дізнався про славну історію нашого вишу, наукові інтереси й значний науковий авторитет наших дослідників.

Лекцію читає професіонал з Японії

У когось уже сесія і планування Нового року, а в університеті знову гості. До нас завітав професор з далеких країв – Сатору Кавасакі з університету Хоккайдо (Японія). Студенти бакалаврату та магістранти кафедри біотехнології і мікробіології разом з викладачами кафедри слухали цікаву лекцію від іноземного професора на тему «An attempt at developing a beach preservationmethod learnt from natural beachrocks». Почутий матеріал викликав жваве обговорення між доповідачем та студентами. Професор Кавасакі був приємно вражений зацікавленістю студентства. Далі тему продовжив радник ректора з питань міжнародних біотехнологічних програм Національного університету харчових технологій – Іванов Володимир Миколайович. Він розповів міні лекцію на споріднену тему «Біоцементація та перспективи її розвитку». Після такого інформативного семінару гість відвідав лабораторії кафедри біотехнології і мікробіології, де студенти мали змогу коротко розповісти про свою наукову діяльність, чим приємно вразили професора Кавасакі.

Ви знаходитесь тут: Про кафедру Міжнародне співробітництво