Кафедра біотехнології і мікробіології - Національний університет харчових технологій

КАФЕДРА БІОТЕХНОЛОГІЇ І МІКРОБІОЛОГІЇ

ФАКУЛЬТЕТ БІОТЕХНОЛОГІЇ ТА ЕКОЛОГІЧНОГО КОНТРОЛЮ, НУХТ Спеціальність 162 «Біотехнології та біоінженерія»

Студенти-біотехнологи рекомендують

Наукова робота: від мрії – до реальності

Ще у шкільні роки я прагнула стати лікарем чи фармацевтом. Коли мені доводилось заходити в аптеку, я подовгу розглядала вітрини з лікарськими препаратами і дивувалася, як можна запам’ятати всі ці назви, і видати потрібні людям ліки. З часом я задумалась про те, хто ж займається розробкою та випуском нових лікарських препаратів, і мені захотілося зв’язати своє життя з фармацевтичною справою – розробкою лікарських засобів.

Під час навчання на кафедрі біотехнології і мікробіології я дізналася багато корисної інформації про виробництво лікарських засобів на заняттях. Проте це лише теорія, а як всі ці знання застосовувати на практиці? Саме тому я вирішила зайнятися науковою роботою та краще ознайомитися з майбутньою професією і насправді відчути, чи це та справа, якій я ладна присвятити все своє життя.

+1 в скарбничку знань про НАССР

Зимового морозного ранку - 5 грудня на базі ЦКМ НАУ відбувся бізнес-форум «HACCP in Ukraine». Даний захід нас, студентів-біотехнологів факультету Біотехнології та екологічного контролю (Бондарчук Валерія, Терещук Діана, Ширай Вікторія, Петренко Ольга, Пахомова Анастасія та Ткачова Владислава) Національного університету харчових технологій, дуже зацікавив, оскільки питання мікробіологічних основ НАССР ми вивчаємо саме зараз на 4 курсі опановуючи дисципліну «Мікробіологія, санітарія, гігієна з основами НАССР». Крім того, на початку семестру нам запропоновано виконання самостійної роботи з аналізу ризиків мікробного походження у виробництві харчового чи біотехнологічного продукту.  А щоб не проґавити можливість вдосконалити свої вміння та навички, розширити кругозір, послухати практиків і фахівців своєї справи ми взяли участь у цьому форумі.

Особливості майбутньої професійної діяльності від професіонала своєї справи

На четвертому курсі студенти гостро задають собі питання: з чим саме я працюватиму?

А як все буде і чи вірно я все ж обрав спеціальність? Чого очікувати від майбутньої роботи?

 Так, насправді такі питання передбачливі і цілком природні. І от в найпотрібніший момент з‘являється людина, слухаючи яку радієш, що ти саме тут і зараз ти чітко розумієш, з чим прийдеться працювати в майбутньому.

 Він надихає, він - Артем Слободянюк - чудова та креативна людина, начальник відділу промислової мікробіології ТОВ «Укрбіо».

Продуктивний тиждень

Що в першу чергу ви зробите із зіпсованими овочами або фруктами? Вірно, відправите їх, не задумуючись, прямісінько до смітника. Проте,чи не виникало у вас хоч раз питання, чому на овочах і фруктах з часом з’являються плями, наліт, або гнилизна? Знайти відповідь на це непросте питання ми, студенти-біотехнологи 4 курсу, змогли на лабораторному занятті з дисципліни “Мікробіологія, санітарія і гігієна виробництв з основами НАССР”, де нам випала чудова нагода самостійно встановити істинну причину і природу псування плодів та овочів.

Цього тижня студенти-біотехнологи прослухали цікаву лекцію Грегірчак Наталії Миколаївни «Мікробіологічний контроль та санітарно-гігієнічні вимоги до зберігання та переробки продукції рослинного походження», а під пильним керівництвом викладачів Кожанової Вікторії Григорівни і Слободян Ольги Петрівни провели лабораторні заняття з санітарно-мікробіологічного контролю не лише плодів і овочів, а й хлібобулочних і кондитерських виробів, харчоконцентратів, пива і безалкогольних напоїв.

«Гра під час пари» або «Це так ми закріплюємо знання»!

Саме в ігровій формі, як відомо, найкраще засвоюється складний матеріал! Тому студенти-біотехнологи опановували тему "Дезинфекція у виробництві" з дисципліни "Мікробіологія,санітарія, гігієна виробництв з основами НАССР» саме у такий спосіб.

Ви можете сказати, що ми просто знехтували навчальним процесом, весело провели час і не більше, але насправді все було зовсім не так.

Ми старанно підготувались до цього заняття, бо все ж закріплення знань!

Група студентів скорочеників (між іншим - випускників Першого Київського Медичного Коледжу) підготувала квест! Так саме квест, саме так студенти четвертого курсу вражають викладачів.

Оглядаючись на початок навчання в аспірантурі

Здавалося, ще тільки вчора вступав до аспірантури, аж раптом промайнув вже цілий рік невпинного навчання, сповненого кропіткою науковою працею та роботою на виробництві.

Так трапилось, що відразу після навчання в магістратурі я влаштувався на посаду інженера-технолога технологічної лабораторії Дослідного центру АТ «Київмедпрепарат». Цікаву роботу кидати аж ніяк не хотілося, але, в той же час, я ніяк не міг забути про бажання навчатися в аспірантурі, яке почало зароджуватись від самого початку виконання науково-дослідної роботи на базі кафедри біотехнології та мікробіології.

Вивчаємо вплив мутагенів на клітини дріжджів

Восени студенти-біотехнологи ІІІ курсу розпочали вивчати дисципліну «Генетика». Під час лекцій вони опановують теоретичний матеріал, а на лабораторних заняттях – практикуються реалізувати отримані знання. Нещодавно розпочався цикл робіт по вивченню дії фізичних та хімічних мутагенних факторів на клітини дріжджів. Студенти досліджували вплив на дріжджі різних доз УФ-опромінення та різних концентрацій нітриту натрію і вчились відбирати ауксотрофних мутантів з використанням методу відбитків. Що із цього вийшло дивіться на фото.

 

 

Сторінками історії НУХТ!

Кожен студент Національного університету харчових технологій має унікальну можливість зазирнути у далеке минуле своєї alma mater, відвідавши Музей історії НУХТ, що розмістився на третьому поверсі головного корпусу університету.

Цього року НУХТ святкує своє 135-річчя, отже має давню історію та може з гордістю пишатися значними професійними здобутками.

Скористалися можливістю вивчити становлення та розвиток університету і студенти-біотехнологи першого курсу разом із кураторами - доцентами кафедри екологічної безпеки та охорони праці Ольгою Євтушенко та Аліною Сірик. Першачки дізналися, що саме в нашому навчальному закладі у 1967 році вперше в Україні було здійснено набір на спеціальність "Біотехнологія". І що протягом тривалого часу на біотехнолога навчались лише в нинішньому НУХТ.

На шляху до омріяної спеціальності

З самого дитинства я мріяла стати науковцем. Саме тому в школі особливо ретельно ставилася до вивчення хімії та біології. Логічним кроком на шляху до цієї мрії став вступ на спеціальність «Біотехнологія» (нині 162 «Біотехнології та біоінженерія») Національного університету харчових технологій. На той момент я, сором’язлива першокурсниця, не могла уявити, що через два роки на науковій ниві мене візьме під своє крило завідувач кафедри Тетяна Павлівна Пирог. Минуло ще чотири дуже насичених, деколи складних, деколи легких, веселих і цікавих роки. За цей час я одержала безцінний досвід роботи в мікробіологічній лабораторії завдяки співробітникам Інституту мікробіології і вірусології, навчилася оформлювати результати наукової роботи у вигляді статей, тез, презентацій та стендів, брала участь у Всеукраїнських олімпіадах з біотехнології та Всеукраїнському конкурсі студентських наукових робіт. Навчання на факультеті БТЕК під керівництвом вибагливої та мудрої Тетяни Павлівни навчило бути готовою до будь-яких складнощів, швидко та ефективно працювати, мислити як науковець та бути цілеспрямованою.

Вперед! До нових відкриттів і цікавих фактів на Lab ComplEx 2019

Традиційно щоосені студентам-біотехнологам НУХТ випадає унікальна можливість взяти участь у роботі   XII Міжнародної виставки «LABComplEX. Аналітика. Лабораторія. Біотехнології. HI-TECH».

І ми з нетерпінням чекали цієї події. Вже і запрошення надрукували і з гарним настроєм з нашими наставниками: деканом факультету біотехнології та екологічного контролю Наталією Грегірчак, асистентом Вікторією Кожановою та доцентом Ольгою Слободян рушили до нових відкриттів і цікавих фактів.

Посіви, пересіви мікроорганізмів: знаємо, можемо, вміємо!

Саме під таким гаслом для нас, новоспечених студентів-третьокурсників, минули перші лабораторні заняття з дисципліни «Загальна мікробіологія та вірусологія». Після двох місяців літніх канікул так незвично було повернутися у лабораторію, налаштовувати мікроскоп, взяти до рук чашки Петрі… Не дивлячись на це, з впевненістю можемо сказати: ми знаємо усі тонкощі посівів/пересівів, можемо хоч наосліп налаштувати мікроскоп, вміємо і головне не боїмося працювати руками. А це ж лише початок навчання і  перша лабораторна…

Сподіваємось, що переглядаючи фото ви зрозумієте, що біотехнологи не лише розумні, а ще й талановиті і креативні.

Далі буде…

Літо – не тільки для відпочинку і засмаги

Море, пісок, теплий вітерець... Саме так можна описати літо більшості учнів, абітурієнтів та студентів. Але тільки не студентів-науковців кафедри мікробіології і біотехнології НУХТ.

Упродовж декількох років Дар’єю П’ятецькою (здобувач вищої освіти ступеня доктора філософії за спеціальністю 162 «Біотехнології та біоінженерія») разом з Наталією Клименко (магістрант І року навчання) було проведено ряд вегетаційних дослідів з метою збільшення врожайності сільськогосподарських культур на базі Інституту мікробіології і вірусології ім. Д.К. Заболотного НАН України. І це літо не стало винятком.

Події у світлинах

 Вечір факультету. Жовтень 2019р. 

 Посвята у студенти. Серпень 2019 р. 

 Випуск бакалаврів. Червень 2019 р. 

 Захисти бакалаврів. Червень 2019 р. 

 Всеукраїнська олімпіада з Біотехнології 2019 р. 

 85-а НАУКОВА КОНФЕРЕНЦІЯ МОЛОДИХ УЧЕНИХ, АСПІРАНТІВ І СТУДЕНТІВ. Квітень 2019. 

 Випуск магістрів та бакалаврів. Березень 2019 

 Захисти магістрів та бакалаврів. Лютий 2019. 

 Посвята у студенти. Серпень 2018. 

 Фотоконкурс «Мій улюблений куточок НУХТ». 

 Випуск бакалаврів. Червень 2018 року. 

 Захисти бакалаврів та магістрів. Червень 2018 року. 

 Всеукраїнська олімпіада з Біотехнології. 2018 рік 

 84-а НАУКОВА КОНФЕРЕНЦІЯ МОЛОДИХ УЧЕНИХ, АСПІРАНТІВ І СТУДЕНТІВ. Квітень 2018.

 Випуск магістрів. Березень 2018

 Захисти бакалаврів та магістрів. Лютий 2018

 Вечір факультету. Листопад 2017

 День туризму 2017

 Посвята у студенти. Серпень 2017

 Випуск бакалаврів та спеціалістів. Червень 2017

 Захисти бакалаврів. Червень 2017

 ІІ тур Всеукраїнської студентської олімпіади з біотехнології 2017. Фотозвіт

 83-я Міжнародна наукова конференція молодих учених, аспірантів і студентів «Наукові здобутки молоді – вирішенню проблем харчування людства у XXI столітті». 

 Вечір факультету (присвячений 50-річчю започаткування інженерної біотехнологічної освіти в Україні). Листопад 2016

Посвята у студенти. Серпень 2016

Випуск бакалаврів і спеціалістів 2016

Захисти бакалаврів. Червень 2016

Олімпіада з біотехнології 2016. Фотозвіт

Вечір факультету. Листопад 2015

Посвята у студенти. Серпень 2015

Випуск 2015

Всеукраїнська олімпіада з біотехнології. Травень 2015

81 Міжнародна наукова конференція молодих учених, аспірантів і студентів. Квітень 2015

Вечір факультету. Жовтень 2014

День туризму. Вересень 2014

Посвячення у студенти.
Серпень 2014


Ви знаходитесь тут: Вступнику Студенти-біотехнологи рекомендують