Кафедра біотехнології і мікробіології - Національний університет харчових технологій

КАФЕДРА БІОТЕХНОЛОГІЇ І МІКРОБІОЛОГІЇ

ФАКУЛЬТЕТ БІОТЕХНОЛОГІЇ ТА ЕКОЛОГІЧНОГО КОНТРОЛЮ, НУХТ Спеціальність 162 «Біотехнології та біоінженерія»

Студенти-біотехнологи рекомендують

Майбутнє не за горами, майбутнє за нами!!!

Коли у студентів І-ІІІ курсів приходить час дистанційного навчання, то у 4 курсу настає час проходження практики. Студенти-біотехнологи факультету біотехнології та екологічного контролю не виключення і тому реалізовують свої знання та навички під час проходження технологічної та переддипломної практики. Це час, коли ти вже не на словах знаєш що таке ферментер, таблетпрес, система підготовки води і як вони працюють. А слова «валідація», «регламент» вже не такі важкі, як колись здавалось. Саме нам: Бондарук Світлані, Бондарчук Валерії, Лазюці Юлії, Кернер Аліні, Ковальчук Софії випала можливість проходити переддипломну та технологічну практики на ПАТ «Київмедпрепарат», який є національним лідером з виробництва антибактеріальних препаратів і з 2005 року є учасником Корпорації «Артеріум».

Лекторій від ТОВ «Біофарма Плазма»: особливості реєстрації лікарських засобів

Маленькими кроками студенти 3-го курсу та магістранти 1 року навчання підійшли до періоду зимової сесії. Для когось цей період – можливість продемонструвати свої знання в повному обсязі, а хтось невпинно вимолює трійку. Однак перший день сесії запам’ятався студентам не тільки навчальним процесом, але й лекцією медичного директора ТОВ «Біофарма Плазма» Марини Валової. Лектор відкрила завісу такого цікавого та водночас складного світу реєстрації лікарських засобів на території України, регулювання національного фармацевтичного сектору з врахуванням євроінтеграційних процесів. Завдяки Марині Валовій студенти більш поглиблено дізнались про реєстрацію лікарських засобі в ЄС, нормативну базу, яка супроводжує кожен етап впровадження препаратів на фармацевтичний ринок. Дуже цікавим для студентів виявилось питання експорту лікарських препаратів на світову арену.

Наукова робота: від мрії – до реальності

Ще у шкільні роки я прагнула стати лікарем чи фармацевтом. Коли мені доводилось заходити в аптеку, я подовгу розглядала вітрини з лікарськими препаратами і дивувалася, як можна запам’ятати всі ці назви, і видати потрібні людям ліки. З часом я задумалась про те, хто ж займається розробкою та випуском нових лікарських препаратів, і мені захотілося зв’язати своє життя з фармацевтичною справою – розробкою лікарських засобів.

Під час навчання на кафедрі біотехнології і мікробіології я дізналася багато корисної інформації про виробництво лікарських засобів на заняттях. Проте це лише теорія, а як всі ці знання застосовувати на практиці? Саме тому я вирішила зайнятися науковою роботою та краще ознайомитися з майбутньою професією і насправді відчути, чи це та справа, якій я ладна присвятити все своє життя.

+1 в скарбничку знань про НАССР

Зимового морозного ранку - 5 грудня на базі ЦКМ НАУ відбувся бізнес-форум «HACCP in Ukraine». Даний захід нас, студентів-біотехнологів факультету Біотехнології та екологічного контролю (Бондарчук Валерія, Терещук Діана, Ширай Вікторія, Петренко Ольга, Пахомова Анастасія та Ткачова Владислава) Національного університету харчових технологій, дуже зацікавив, оскільки питання мікробіологічних основ НАССР ми вивчаємо саме зараз на 4 курсі опановуючи дисципліну «Мікробіологія, санітарія, гігієна з основами НАССР». Крім того, на початку семестру нам запропоновано виконання самостійної роботи з аналізу ризиків мікробного походження у виробництві харчового чи біотехнологічного продукту.  А щоб не проґавити можливість вдосконалити свої вміння та навички, розширити кругозір, послухати практиків і фахівців своєї справи ми взяли участь у цьому форумі.

Особливості майбутньої професійної діяльності від професіонала своєї справи

На четвертому курсі студенти гостро задають собі питання: з чим саме я працюватиму?

А як все буде і чи вірно я все ж обрав спеціальність? Чого очікувати від майбутньої роботи?

 Так, насправді такі питання передбачливі і цілком природні. І от в найпотрібніший момент з‘являється людина, слухаючи яку радієш, що ти саме тут і зараз ти чітко розумієш, з чим прийдеться працювати в майбутньому.

 Він надихає, він - Артем Слободянюк - чудова та креативна людина, начальник відділу промислової мікробіології ТОВ «Укрбіо».

Продуктивний тиждень

Що в першу чергу ви зробите із зіпсованими овочами або фруктами? Вірно, відправите їх, не задумуючись, прямісінько до смітника. Проте,чи не виникало у вас хоч раз питання, чому на овочах і фруктах з часом з’являються плями, наліт, або гнилизна? Знайти відповідь на це непросте питання ми, студенти-біотехнологи 4 курсу, змогли на лабораторному занятті з дисципліни “Мікробіологія, санітарія і гігієна виробництв з основами НАССР”, де нам випала чудова нагода самостійно встановити істинну причину і природу псування плодів та овочів.

Цього тижня студенти-біотехнологи прослухали цікаву лекцію Грегірчак Наталії Миколаївни «Мікробіологічний контроль та санітарно-гігієнічні вимоги до зберігання та переробки продукції рослинного походження», а під пильним керівництвом викладачів Кожанової Вікторії Григорівни і Слободян Ольги Петрівни провели лабораторні заняття з санітарно-мікробіологічного контролю не лише плодів і овочів, а й хлібобулочних і кондитерських виробів, харчоконцентратів, пива і безалкогольних напоїв.

«Гра під час пари» або «Це так ми закріплюємо знання»!

Саме в ігровій формі, як відомо, найкраще засвоюється складний матеріал! Тому студенти-біотехнологи опановували тему "Дезинфекція у виробництві" з дисципліни "Мікробіологія,санітарія, гігієна виробництв з основами НАССР» саме у такий спосіб.

Ви можете сказати, що ми просто знехтували навчальним процесом, весело провели час і не більше, але насправді все було зовсім не так.

Ми старанно підготувались до цього заняття, бо все ж закріплення знань!

Група студентів скорочеників (між іншим - випускників Першого Київського Медичного Коледжу) підготувала квест! Так саме квест, саме так студенти четвертого курсу вражають викладачів.

Оглядаючись на початок навчання в аспірантурі

Здавалося, ще тільки вчора вступав до аспірантури, аж раптом промайнув вже цілий рік невпинного навчання, сповненого кропіткою науковою працею та роботою на виробництві.

Так трапилось, що відразу після навчання в магістратурі я влаштувався на посаду інженера-технолога технологічної лабораторії Дослідного центру АТ «Київмедпрепарат». Цікаву роботу кидати аж ніяк не хотілося, але, в той же час, я ніяк не міг забути про бажання навчатися в аспірантурі, яке почало зароджуватись від самого початку виконання науково-дослідної роботи на базі кафедри біотехнології та мікробіології.

Вивчаємо вплив мутагенів на клітини дріжджів

Восени студенти-біотехнологи ІІІ курсу розпочали вивчати дисципліну «Генетика». Під час лекцій вони опановують теоретичний матеріал, а на лабораторних заняттях – практикуються реалізувати отримані знання. Нещодавно розпочався цикл робіт по вивченню дії фізичних та хімічних мутагенних факторів на клітини дріжджів. Студенти досліджували вплив на дріжджі різних доз УФ-опромінення та різних концентрацій нітриту натрію і вчились відбирати ауксотрофних мутантів з використанням методу відбитків. Що із цього вийшло дивіться на фото.

 

 

Сторінками історії НУХТ!

Кожен студент Національного університету харчових технологій має унікальну можливість зазирнути у далеке минуле своєї alma mater, відвідавши Музей історії НУХТ, що розмістився на третьому поверсі головного корпусу університету.

Цього року НУХТ святкує своє 135-річчя, отже має давню історію та може з гордістю пишатися значними професійними здобутками.

Скористалися можливістю вивчити становлення та розвиток університету і студенти-біотехнологи першого курсу разом із кураторами - доцентами кафедри екологічної безпеки та охорони праці Ольгою Євтушенко та Аліною Сірик. Першачки дізналися, що саме в нашому навчальному закладі у 1967 році вперше в Україні було здійснено набір на спеціальність "Біотехнологія". І що протягом тривалого часу на біотехнолога навчались лише в нинішньому НУХТ.

На шляху до омріяної спеціальності

З самого дитинства я мріяла стати науковцем. Саме тому в школі особливо ретельно ставилася до вивчення хімії та біології. Логічним кроком на шляху до цієї мрії став вступ на спеціальність «Біотехнологія» (нині 162 «Біотехнології та біоінженерія») Національного університету харчових технологій. На той момент я, сором’язлива першокурсниця, не могла уявити, що через два роки на науковій ниві мене візьме під своє крило завідувач кафедри Тетяна Павлівна Пирог. Минуло ще чотири дуже насичених, деколи складних, деколи легких, веселих і цікавих роки. За цей час я одержала безцінний досвід роботи в мікробіологічній лабораторії завдяки співробітникам Інституту мікробіології і вірусології, навчилася оформлювати результати наукової роботи у вигляді статей, тез, презентацій та стендів, брала участь у Всеукраїнських олімпіадах з біотехнології та Всеукраїнському конкурсі студентських наукових робіт. Навчання на факультеті БТЕК під керівництвом вибагливої та мудрої Тетяни Павлівни навчило бути готовою до будь-яких складнощів, швидко та ефективно працювати, мислити як науковець та бути цілеспрямованою.

Вперед! До нових відкриттів і цікавих фактів на Lab ComplEx 2019

Традиційно щоосені студентам-біотехнологам НУХТ випадає унікальна можливість взяти участь у роботі   XII Міжнародної виставки «LABComplEX. Аналітика. Лабораторія. Біотехнології. HI-TECH».

І ми з нетерпінням чекали цієї події. Вже і запрошення надрукували і з гарним настроєм з нашими наставниками: деканом факультету біотехнології та екологічного контролю Наталією Грегірчак, асистентом Вікторією Кожановою та доцентом Ольгою Слободян рушили до нових відкриттів і цікавих фактів.

Ви знаходитесь тут: Вступнику Студенти-біотехнологи рекомендують