Друга половина ХХ століття була ознаменована бурхливим розвитком вітчизняної індустрії мікроорганізмів і створенням нової галузі – мікробіологічної промисловості. Основним її завданням було виробництво біологічно активних сполук (білково-вітамінних концентратів, амінокислот, антибіотиків, ферментів, вітамінів, стимуляторів росту рослин тощо) сільськогосподарського та промислового призначення.
Нова галузь промисловості мала потребу у нових фахівцях. Для підготовки таких спеціалістів у кінці 60-х років на базі кафедри технічної мікробіології Київського технологічного інституту харчової промисловості (нині НУХТ) була відкрита кафедра технології мікробіологічних і вітамінних виробництв. Це було зумовлено тим, що, по-перше, готувати фахівців для мікробіологічної промисловості повинні були спеціалісти, які мають великий досвід роботи з мікроорганізмами, і на кафедрах, де є необхідна матеріально-технічна база. По-друге, робота з мікроорганізмами в промислових умовах вимагала відповідних інженерних знань. Таке вдале поєднання мікробіології та інженерії стало можливим у Київському технологічному інституті харчової промисловості.
У 1966 році кафедра стала випусковою: вперше в Україні здійснився набір майбутніх інженерів-технологів за спеціальністю "Технологія мікробіологічних і вітамінних виробництв".
У 1966 році, відбувся перший, експериментальний, набір студентів на зовсім нову спеціальність: «Технологія мікробіологічних і вітамінних виробництв» (нині ця спеціальність маю сучасну назву - біотехнологія).
У різні роки кафедру очолювали ентузіасти, висококласні фахівці, закохані у свою справу. У витоків організації підготовки інженерів-біотехнологів нашої країни стояли (зліва направо): професор, член-кореспондент АН України Є.І. Квасніков, професори В.В. Первозванський, Д.П. Проценко, кандидат хімічних наук С.М. Будницький, доценти Т.А. Борода, К.О. Кірова, професор, академік АН УРСР Р.В. Чаговець