Доцент кафедри біотехнології і мікробіології Слободян Ольга Петрівна провела відкриту лекцію на тему «Хімічні ксенобіотики харчових продуктів» із дисципліни «Біобезпека продуктів харчування» для студентів – магістрів спеціальності 162 «Біотехнології та біоінженерія».
Лектор, перед початком викладання нової теми, обговорив зі студентами матеріал попередніх занять. Першим дав вичерпну відповідь на запитання про антиаліментарні речовини – специфічні антагоністи харчових речовин – Петрик Владислав. Жалій Наталія і Миколів Соломія впевнено розповіли про токсичну дію на організм людини гістаміну, серотоніну, соланіну, ціаногенних глікозидів, а Ничипоренко Ірина – про мікробіологічні показники безпеки харчових продуктів.
Слободян Ольга Петрівна із використанням мультимедійної презентації, оформленої схемами, таблицями, фотографіями вичерпно і цікаво подала матеріал про чужорідні речовини хімічної природи, які з харчовими продуктами надходять в організм людини. Харчування завжди було найвагомішим чинником, який впливає на стан здоров’я людини. Проблеми «харчування та здоров’я» і «харчування та хвороби» тісно взаємопов’язані.
Досить багато прикладів лектор наводила з практичних ситуацій та реалій харчування у разі екологічно несприятливого становища; надала рекомендації щодо раціонального харчування, яке забезпечує стійкість організму людини до дії ксенобіотиків.
На занятті були присутні викладачі кафедри та представник навчально-методичного управління університету Алла Володимирівна Оскілко. Лекція виявилася цікавою і пізнавальною для студентів, а колеги-викладачі оцінили науково-методичний рівень лектора.