Кафедра біотехнології і мікробіології - Національний університет харчових технологій
КАФЕДРА БІОТЕХНОЛОГІЇ І МІКРОБІОЛОГІЇ
ФАКУЛЬТЕТ БІОТЕХНОЛОГІЇ ТА ЕКОЛОГІЧНОГО КОНТРОЛЮ, НУХТ Спеціальність 162 «Біотехнології та біоінженерія»
ФАКУЛЬТЕТ БІОТЕХНОЛОГІЇ ТА ЕКОЛОГІЧНОГО КОНТРОЛЮ, НУХТ Спеціальність 162 «Біотехнології та біоінженерія»
Викладачі кафедри біотехнології i мікробіології к.б.н., доц. Оксана Скроцька і Світлана Старовойтова, асистент Тетяна Сулейко, здобувачка вищої освіти ступеня доктора філософії за спеціальністю 162 «Біотехнології та біоінженерія» Валерія Марченко, а також випускниці бакалаврату 2023 р. Марія Дзюба та Анастасія Охмакевич мали чудову нагоду віртуально брати участь з 3 по 14 липня в англомовній міжнародній школі ХVIII International Bio Summer School «Molecular Biology, Biotechnology and Biomedicine» під егідою ОНУ іменi І.І. Мечникова. Незважаючи на повномасштабне вторгнення росії та пов’язані з ним небезпеки, які траплялися кожного дня і ночі, жага до знань і наукових відкриттів не згасне в кожному серці українського біотехнолога.
Сучасні харчові технології неможливо уявити без використання досягнень біотехнології. Завдяки біотехнологічним методам одержують нові харчові продукти з покращеними характеристиками, такими як підвищена харчова цінність, довший термін зберігання, а також зменшення використання хімічних добавок та консервантів. Біотехнологія також дозволяє виробляти харчові інгредієнти шляхом генної модифікації рослин та мікроорганізмів, що відкриває нові можливості для створення інноваційних продуктів. Крім того, за допомогою біотехнології можна виробляти альтернативні джерела білка, такі як рослинні білкові продукти або штучне м’ясо, що сприяє розвитку сталого споживання та зменшенню екологічного впливу харчової промисловості. Загалом, біотехнологія відкриває нові горизонти для інновацій та розвитку харчової промисловості, сприяючи створенню більш безпечних, ефективних та корисних продуктів для споживачів.
Всім привіт, мене звати Дар’я Дзуман. В 2023 році я стала випускницею кафедри «Біотехнології і мікробіології» НУХТ. Написання моєї кваліфікаційної роботи на тему «Мікробні алкалоїди ергатомінового ряду як основа для промислового одержання фармацевтичних субстанцій» відбувалося під керівництвом к.т.н., доц. кафедри Пенчука Юрія Миколайовича.
Одразу після закінчення університету, без наявного досвіду роботи, завдяки набутим знанням та навикам, отримала бажану посаду лаборанта в ФГ «Органік Сістемс». І сьогодні я хочу поділитись з майбутніми абітурієнтами своїми враженнями від навчання у НУХТ, починаючи від бакалаврату і закінчуючи успішним випуском з магістратури.
Але спочатку трішки про мою роботу. На посаді лаборанта виробничої лабораторії я маю певні обов’язки. До прикладу, під час «томатного сезону» маю здійснювати фізико-хімічний та мікробіологічний контроль готової продукції (концентрованих томатів). А вже коли активно ведеться агросезон, маю проводити мікробіологічний контроль вхідного насіння, брати змиви з різноманітних поверхонь тепличних комплексів для запобігання томатної хвороби – фузаріозу та ін.
Нині біотехнологія забезпечує також і одержання інноваційних фармацевтичних продуктів та засобів лікування, що суттєво покращує якість медичної допомоги та сприяє збереженню здоров'я людства.
Використання біотехнології має великий потенціал у фармацевтичній галузі. Саме біотехнологи здатні створювати нові ліки та вакцини шляхом генетичної модифікації організмів. Біотехнологічні методи дозволяють покращити якість та ефективність фармацевтичних продуктів, а також знизити їхню вартість. Крім того, біотехнологи допомагають вирішувати найгострішу медичну проблему сьогодення – проблему антибіотикорезистентності, розробляючи нові антибіотики та альтернативні протимікробні засоби. Отже, біотехнологія – важливий інструмент у боротьбі з хворобами та покращення якості життя людей.
Біотехнологія дедалі стає все більш важливим інструментом у вирішенні природоохоронних завдань. Завдяки успіхам біотехнології розроблені і успішно використовуються біорозкладані матеріали, що допомагають знизити навантаження на довкілля від пластику та інших забруднюючих речовин. Крім того, біотехнологія є потужним інструментом у боротьбі зі зміною клімату, застосовується для збереження біорізноманіття, відтворення рідкісних видів рослин та тварин, яким загрожує вимирання, а також, що особливо важливо для нашої України, для відновлення екосистем після природних та техногенних катастроф, у тому числі спричинених військовими діями.
Професія інженер-біотехнолог є надзвичайно перспективною, зважаючи на її універсальність. Забезпечити якість і безпечність харчових продуктів, зменшити навантаження на довкілля з боку великомасштабного сільського господарства та підвищити якість сільськогосподарської продукції, вилікувати захворювання й продовжити життя людині, налагодити отримання альтернативних джерел енергії – і це ще далеко не повний перелік можливостей біотехнологій. За бажанням, біотехнолог присвячує себе винятково науково-дослідницькій діяльності. У такому випадку він може голосно заявити про себе усьому світу, зробивши значиме відкриття, скажімо, в області генетичної або клітинної інженерії.
Усім привіт, мене звати Тетяна Підгерська і сьогодні я хочу поділитись своїми враженнями від навчання на кафедрі біотехнології і мікробіології у НУХТ.
Звертаючись до абітурієнтів, хочу ще раз наголосити, що вибір майбутньої професії – це один з найважливіших кроків у Вашому житті! Обираючи ВНЗ для вступу та відвідуючи різноманітні сайти університетів у пошуку інформації для вибору професії життя, я у жодному з них не натрапляла на дійсно щирий відгук самих випускників про те, чим саме навчання було для них корисним. Тому наразі дуже хочу бути однією з тих, чиї враження допоможуть здійснити свій доленосний вибір у житті.
У 2021 році я отримала диплом бакалавра зі спеціальності 162 «Біотехнології та біоінженерія» ОПП «Біотехнології: фармацевтична, промислова, харчова, природоохоронна». Під супроводом наукового керівника доц., к.т.н. Карлаша Ю.В. здобула перемогу у І турі Всеукраїнського конкурсу студентських наукових робіт, написавши роботу на тему: «Біотехнологія отримання ферментного препарату лакази для вибілювання та обробки текстильних виробів».
Нещодавно компанія «ARTERIUM» передала нашому університету сучасне навчальне обладнання. Зокрема, електрофорез, який потрібен для проведення лабораторних занять студентів, які вивчають молекулярні біотехнології.
Прилад для електрофорезу студенти будуть використовувати для розділення, ідентифікації, очищення та виділення різних типів нуклеїнових кислот, пептидів та білків в рамках забезпечення навчального процесу, а також виконання науково-дослідної роботи. Адже навіть в умовах пандемії та повномасштабного вторгнення робота наукових гуртків та дослідження аспірантів на кафедрі не прининялися. Підтвердженням цьому є активна участь наших здобувачів у Всеукраїнському конкурсі студентських наукових робіт, участь у різноманітних наукових конференціях Міжнародного та всеукраїнського рівнів, а також у щорічному конкурсі наукових робіт за благодійної підтримки «ARTERIUM», результати якого зовсім нещодавно були оприлюднені на нашому сайті.
Випускники шкіл хочуть вступити у престижний ЗВО на омріяну спеціальність. На скільки ж співпадають очікування молодих людей у виборі майбутньої освіти з реальною ситуацією на ринку праці України? Сьогодні ми хочемо поговорити про вибір спеціальності 162 «Біотехнології та біоінженерія» у Національному університеті харчових технологій.
- Серед студентів, які завершують навчання за спеціальністю 162 «Біотехнології та біоінженерія» в НУХТ, Корпорація «АРТЕРІУМ» входить у топ-трійку найпривабливіших підприємств, куди по закінченню університету хочуть влаштуватися на роботу наші випускники. Отже само по собі виникає запитання: чи можна назвати приблизну цифру (можна у відсотках), скільки наших випускників кожного року влаштовується на роботу у АРТЕРІУМ?
- Співпраця ЗВО з бізнесом це дуже важливе питання на сьогоднішній день. І на скільки ефективна ця взаємодія залежить не тільки від бізнесу, але і ЗВО і тих викладачів, які цим займаються. Тому відповім на ваше питання так – десь 85% молоді, які приходять до нас на роботу, це випускники НУХТ.
Випуск магістрів. Лютий 2025 р.
Захисти магістрів. Грудень 2024 р.
Захисти бакалаврів. Червень 2024 р.
Випуск магістрів. Лютий 2024 р.
Захисти магістрів та бакалаврів. Лютий 2024 р.
Посвята в студенти. Вересень 2023 р.
Захисти бакалаврів. Червень 2023 р.
89 Міжнародна наукова конференція молодих учених, аспірантів і студентів. Квітень 2023 р.
Захисти магістрів та бакалаврів. Лютий 2023 р.
Посвята в студенти. Вересень 2022 р.
Захисти бакалаврів. Червень 2022 р.
Захисти магістрів та бакалаврів. Лютий 2022 р.
Посвята в студенти. Серпень 2021 р.
Захисти бакалаврів. Червень 2021 р.
87 Міжнародна наукова конференція молодих вчених, аспірантів, студентів. Квітень 2021 р.
Захисти магістрів та бакалаврів. Лютий 2021 р.
Посвята в студенти. Вересень 2020 р.
On-line захист квалiфiкацiйних робiт ОС "БАКАЛАВР". Червень 2020 р.
Випуск магістрів та бакалаврів. Лютий 2020 р.
Захисти магістрів та бакалаврів. Лютий 2020 р.
Вечір факультету. Жовтень 2019р.