Для здобувачів-біотехнологів другого року навчання ОС «Магістр» навчальний рік розпочався з переддипломної практики. На кафедрі біотехнології і мікробіології Національного університету харчових технологій проходять практику Анастасія Охмакевич, Анна Воробей, Дар’я Благодир, Ростислав Коваль, Доценко Олена та Сліпчук Тетяна, продовжуючи роботу над тематиками своїх кваліфікаційних робіт. Своїми враженнями діляться самі студенти:
Анастасія: «Приємно після літніх канікул повернутись на рідну кафедру, побачити колег та плідно попрацювати. Під час переддипломної практики я продовжую займатись дослідженнями впливу еукаріотичного індуктора на синтез поверхнево-активних речовин Rhodococcus erythropolis IMB Ac-5017 та на їх антибіоплівкову активність у суміші з ефірною олією лемонграсу. Проведення експериментів власноруч та занурення у наукові зарубіжні статті розкриває наш потенціал як майбутніх професіоналів, тому практика і написання звіту є невід’ємними частинами навчального процесу. Я дуже вдячна колективу кафедри БТМ за сприяння науковій діяльності!»
Анна: «Наукова практика на кафедрі біотехнології і мікробіології для мене є неймовірним досвідом! Поглиблення у світ клітин, мікроорганізмів та інноваційних технологій відкрили для мене нові горизонти в науці. Захоплюючі експерименти, робота з передовим обладнанням і можливість застосувати теорію на практиці зробили цей час незабутнім. Дякую всім, хто допоміг зробити цей досвід таким особливим!»
Дар’я: «Переддипломна практика на кафедрі біотехнології і мікробіології є важливим етапом професійного становлення нас студентів як висококласних майбутніх фахівців. Протягом цього періоду ми мали можливість глибше зануритися у практичні аспекти своєї спеціальності та наукової роботи, застосовуючи на практиці ті знання, що були отримані під час лекцій та лабораторних занять. Практика включала роботу з сучасним обладнанням та новітніми технологіями, які ми широко використовуємо біотехнологічних дослідженнях та мікробіологічних аналізах. Особливу увагу ми приділили навичкам самостійного проведення наукових експериментів, обробки отриманих результатів та їх інтерпретації. Особисто я продовжила роботу над дослідженням ступеня деструкції двовидових біоплівок комплексним препаратом поверхнево-активних речовин, синтезованих Acinetobacter calcoaceticus ІMВ B-7241 на гліцерині різної якості за внесення біологічних індукторів у різному фізіологічному стані, у суміші з ефірними оліями. Це дозволяє нам відчути себе частиною наукової спільноти, розширити своє розуміння методів дослідження, вдосконалити навички роботи в команді та виявити лідерські якості. Співпраця з викладачами та фахівцями кафедри стимулює нас до творчого підходу, пошуку нових рішень та вдосконалення власних проектів, що є важливим для написання нашої дипломної роботи. В цілому, проходження переддипломної практики стає завершальним етапом підготовки, який формує базу для нашого успішного початку кар’єри в галузі біотехнології та мікробіології».
Ростислав: «І знову нам випала чудова можливість застосувати свої знання у рамках практики у вже майже рідних стінах кафедри біотехнології і мікробіології Національного університету харчових технологій. Завжди приємно працювати у колі професіоналів, застосовуючи увесь арсенал лабораторних інструментів та обладнання для власних досліджень, і ця практика не стала виключенням. Завдяки цьому досвіду, ми стаємо ще ближчими до майбутніх відкриттів та здобутків, що можуть допомогти не лише академічному та кар'єрному розвитку здобувачів освіти, а й суспільству. Щиро дякуємо викладачам та керівництву кафедри за такий чудовий досвід, і віримо, що він обов'язково приведе нас до ще більших звершень!»
Олена: «Під час проходження переддипломної практики на кафедрі біотехнології та мікробіології я здобуваю цінні знання та набуваю необхідні практичні навички для успішного виконання моєї кваліфікаційної роботи. На даний момент я працюю над оформленням технологічних особливостей отримання готової кінцевої форми цільового продукту, що є важливою частиною мого дослідження. Викладачі кафедри при необхідності завжди надають підтримку, консультують та допомагають вирішити складні питання, пов’язані з моїм дослідженням. Їхня допомога є неоціненною і сприяє ефективному виконанню поставлених завдань. Окрім цього, використання інтернет-ресурсів значно прискорює процес пошуку необхідної інформації, зокрема наукових статей, даних про технологічне обладнання та стандартів для належного оформлення документів.
Тетяна : Наразі я працюю над обґрунтуванням форми випуску та упаковки продукту, підбором обладнання, детальним описом технологічного процесу виробництва. Завдяки підтримці викладачів та належній організації процесу, вже закладено основу для успішного завершення роботи».