Початок нового навчального року у нас, магістрантів ІІ року навчання, розпочався з проходження виробничої та переддипломної практики. Деякі студенти продовжують наукові дослідження на кафедрі біотехнології та мікробіології НУХТ, а також в науково-дослідних інститутах, інші – вивчають особливості технології на підприємствах міста Києва: ПАТ НВЦ «Борщагівський хіміко-фармацевтичний завод», ПрАТ «ФФ «Дарниця», ПрАТ «Індар», ПрАТ «Оболонь» тощо. Перед проходженням практики кожен із нас отримав від свого наукового керівника індивідуальне завдання, яке в найближчому майбутньому стане частиною дипломного проекту. Мені і ще декільком моїм однокурсникам пощастило потрапити для проходження практики на ПрАТ «Оболонь». На жаль, через пандемію COVID-19 задля безпеки і попередженню зараження ПрАТ «Оболонь» не змогло допусити нас безпосередньо на підприємство, а тим паче на виробництво. Тому наразі я приступила до роботи над індивідуальним завданням.
Мені належало провести велику роботу, яка полягає переважно в аналізі, виборі і обґрунтуванні методів виділення і очищення ферменту хітиназа. Так як існує багато методів очищення ферментів, вибір яких залежить від місця і галузі застосування готових препаратів, свою роботу я розпочала з вивчення суті і визначення переваг та недоліків найпопулярніших методів. Далі обрала спосіб відділення біомаси та ступінь очищення ферменту. Спосіб відділення біомаси від культуральної рідини обирала, зважаючи на морфологічні особливості, а ступінь очищення хітинолітичного ферменту залежно від використання хітинази. Також я здійснила пошук новітніх методів, використовуючи які у виробництві можна мінімізувати втрати ферменту і його активності на стадіях виділення та очищення. Заключною частиною моєї роботи було визначення товарної форми випуску продукту та підбір сучасних методів контролю виробництва. Тобто, незважаючи на складну ситуацію в країні, навчання триває, і ми постійно вдосконалюємо свої професійні навички, завдячуючи підтримці викладачів кафедри.
Кривець Тетяна, магістрантка ІІ року навчання