Кафедра біотехнології і мікробіології - Національний університет харчових технологій

КАФЕДРА БІОТЕХНОЛОГІЇ І МІКРОБІОЛОГІЇ

ФАКУЛЬТЕТ БІОТЕХНОЛОГІЇ ТА ЕКОЛОГІЧНОГО КОНТРОЛЮ, НУХТ Спеціальність 162 «Біотехнології та біоінженерія»

Переддипломна практика у царстві грибів

Будучи магістрантом ІІ курсу, я знаю про існування багатьох заводів, спрямованих на фармацевтичну та промислову біотехнології, де працювали б фахівці-біотехнологи. Проте виявляється, що в Україні є декілька підприємств, які спеціалізуються на такій цікавій галузі біотехнології як вирощування їстівних грибів. Одне з них знаходиться безпосередньо в Києві, в районі Виноградар, на вулиці Світлицького, 35 – це ТДВ «ЕСМАШ». Я дуже рада, що проходжу тут переддипломну практику, оскільки дізналась та побачила багато цікавого, адже підприємство спеціалізується на біотехнології одержання грибів шиїтаке (Lentinula edodes), рейші (Ganoderma lucidum) та опенька літнього (Kuehneromyces mutabilis).

Чорний гриб (шиїтаке) – дуже корисний та багатий на мікроелементи і поживні речовини, зазвичай зростає на сході Азії та в Японії. Будучи на практиці на «ЕСМАШ», я вперше побачила штучні плантації (у вигляді субстратних блоків) для вирощування у промислових масштабах грибів шиїтаке. Мала також нагоду перевірити можливість вирощувати ці гриби й у наших кліматичних умовах. Одного разу мій керівник практики від підприємства подарував мені один такий, засіяний посівним матеріалом, субстратний блок, який я відвезла на дачу та помістила в ґрунт і постійно зволожувала. Через тиждень я була вражена, бо мала до півкілограму грибів! А от на підприємстві – це звична справа.

Кожного ранку я та працівниця цеху з вивантаження субстрату працюємо в спеціальній кімнаті, де субстрат разом з міцелієм гриба шиїтаке змішується та формується у субстратний блок, який далі подається на інкубацію. Окрім цього ми передаємо проби мікробіологу на визначення чистоти субстрату, кімнати та обладнання.

На виробництві грибів шиїтаке підприємство не зупиняється. Зараз ведуться пошуки літературних даних та розробка нових технологій культивування та вирощування інших, не менш цінних, грибів: таких як геріцій та опеньок тополиний.

А на даний момент, кожного дня я маю задоволення вечеряти супом з японськими грибами шиїтаке.

Щиро дякую керівництву та колективу ТДВ «ЕСМАШ» та рідній кафедрі біотехнології і мікробіології за таку чудову нагоду відчути себе справжнім біотехнологом!

Ірина Рудкевич, магістрант

Ви знаходитесь тут: Абітурієнту Практична підготовка студентів Переддипломна практика у царстві грибів