Кафедра біотехнології і мікробіології - Національний університет харчових технологій

КАФЕДРА БІОТЕХНОЛОГІЇ І МІКРОБІОЛОГІЇ

ФАКУЛЬТЕТ БІОТЕХНОЛОГІЇ ТА ЕКОЛОГІЧНОГО КОНТРОЛЮ, НУХТ Спеціальність 162 «Біотехнології та біоінженерія»

Продуктивний тиждень

Що в першу чергу ви зробите із зіпсованими овочами або фруктами? Вірно, відправите їх, не задумуючись, прямісінько до смітника. Проте,чи не виникало у вас хоч раз питання, чому на овочах і фруктах з часом з’являються плями, наліт, або гнилизна? Знайти відповідь на це непросте питання ми, студенти-біотехнологи 4 курсу, змогли на лабораторному занятті з дисципліни “Мікробіологія, санітарія і гігієна виробництв з основами НАССР”, де нам випала чудова нагода самостійно встановити істинну причину і природу псування плодів та овочів.

Цього тижня студенти-біотехнологи прослухали цікаву лекцію Грегірчак Наталії Миколаївни «Мікробіологічний контроль та санітарно-гігієнічні вимоги до зберігання та переробки продукції рослинного походження», а під пильним керівництвом викладачів Кожанової Вікторії Григорівни і Слободян Ольги Петрівни провели лабораторні заняття з санітарно-мікробіологічного контролю не лише плодів і овочів, а й хлібобулочних і кондитерських виробів, харчоконцентратів, пива і безалкогольних напоїв.

Перша половина лабораторного заняття була присвячена методикам встановлення причини захворювань овочів та фруктів. Проведення фітопатологічного обстеження було для нас особливо цікавим і захоплюючим, оскільки такий детальний і ретельний аналіз рослинної сировини ми проводили вперше. Наше обстеження складалося із трьох етапів: візуальнго огляду, огляду повздожнього зрізу досліджуваної сировини і безпосередньо самої ідентифікації збудника захворювання. За таким алгоритмом ми мали “поставити діагноз” баклажану з гнильними плямами, моркві, вкритій зеленим нальотом, цибулі з ослизенням на лусочках та гнилій сливі. Користуючись навчальним визначником хвороб плодів і овочів у лабораторному практикумі, нам без складнощів вдалося встановити бактеріальну та грибну етіологію захворювання досліджуваних овочів. Проте, щодо “діагнозу” моркві і сливі у нас виникли певні сумніви. Тому для більшої об’єктивності фітопатологічного дослідження ми зробили необхідні розведення досліджуваної сировини і виконали посіви на щільні поживні середовища. Чи підтвердяться наші припущення щодо ймовірного збудника хвороби, ми дізнаємося наступного тижня після інкубації зразків.

У другій частині заняття ми проводили санітарно-мікробіологічний контроль борошняних виробів та напоїв. Для аналізу було обрано продукцію із так званого “студентського провіанту” – випічка, паніні, вермішель швидкого приготування, безалкогольні (і не дуже) напої та ін. Нашим завданням було перевірити мікробіологічну безпечність продуктів харчування шляхом визначення МАФАнМ, бактерій групи кишкової палички, патогенних мікроорганізмів, пліснявих грибів і дріжджів. Цікаво буде дізнатися, наскільки безпечним з мікробіологічної точки зору є вживання улюблених студентами продуктів харчування.

Цей тиждень видався для нас справді продуктивним. І не дивно, адже на лабораторних заняттях ми не лише закріпили раніше отримані навички з визначення мікробіологічних показників харчової продукції, а й поповнили свою скарбничку знань новим досвідом проведення фітопатологічного дослідження захворювань плодів і овочів. Більш того, ми з нетерпінням чекаємо на результати досліджень, аби дати більш повну і об’єктивну оцінку санітарно-мікробіологічним показникам якості досліджуваних продуктів харчування.

студентка групи БТ-4-3ск

Черевко Софія

Події у світлинах

 Випуск магістрів. Лютий 2024 р. 

 Захисти магістрів та бакалаврів. Лютий 2024 р. 

 Посвята в студенти. Вересень 2023 р. 

 Захисти бакалаврів. Червень 2023 р. 

 89 Міжнародна наукова конференція молодих учених, аспірантів і студентів. Квітень 2023 р. 

 Захисти магістрів та бакалаврів. Лютий 2023 р. 

 Посвята в студенти. Вересень 2022 р. 

 Захисти бакалаврів. Червень 2022 р. 

 Захисти магістрів та бакалаврів. Лютий 2022 р. 

 Посвята в студенти. Серпень 2021 р. 

 Захисти бакалаврів. Червень 2021 р. 

 87 Міжнародна наукова конференція молодих вчених, аспірантів, студентів. Квітень 2021 р. 

 Захисти магістрів та бакалаврів. Лютий 2021 р. 

 Посвята в студенти. Вересень 2020 р. 

 On-line захист квалiфiкацiйних робiт ОС "БАКАЛАВР". Червень 2020 р. 

 Випуск магістрів та бакалаврів. Лютий 2020 р. 

 Захисти магістрів та бакалаврів. Лютий 2020 р. 

 Вечір факультету. Жовтень 2019р. 

 Фотоконкурс «Мій улюблений куточок НУХТ». 

Архів

Ви знаходитесь тут: Домашня сторінка