Ми стільки місяців чекали цього дня… Дня, коли ми знову побачимо мікроорганізми не на екрані комп’ютера, а в реальному житті. І ось – цей день настав! 7 вересня 2022 року в лабораторіях НУХТ на занятті із Загальної мікробіології і вірусології здобувачі-біотехнологи зустрілись з дріжджами і бактеріями лицем до цитоплазми. Це було фантастично… Перебуваючи 2 роки на карантині та більше 6-ти місяців у воєнному стані, ми вже порядком встигли відвикнути від реальної роботи в мікробіологічній лабораторії. І не дивлячись на те, що час від часу нам все ж таки вдавалось вистрибнути з дистанційної форми навчання на очну, тривала вона на жаль зовсім недовго. А напрацювання навиків роботи з культурами мікроорганізмів потребують ретельної щоденної праці. Не дарма наші викладачі сто разів повторили нам, що кожен рух фахового мікробіолога в лабораторії має бути відпрацьований до автоматизму. Ось тепер ми цим і займемося!
За якихось пару годин ми встигли організувати експеримент з росту мікроорганізмів за різних хімічних та фізичних факторів впливу навколишнього середовища. І на наступному занятті ми будемо мати змогу наочно оцінити як живеться мікроорганізмам при різних значеннях температури, концентрації хімічних речовин та кислотності середовища.
Ми опанували метод виснажуючого штриха та висіяли досліджувані штами дріжджів на чашку Петрі. Опрацювали методи кількісного підрахунку клітин мікроорганізмів. І вже за два тижні дізнаємось стільки саме життєздатних клітин бактерії Sarcina flava містилося в дослідній суспензії.
Також ми познайомилися з поняттям «накопичувальна культура» та спробували виділити картопляну паличку Bacillus subtilis, молочнокислі та маслянокислі бактерії. А ось що з цього вийшло, подивимось пізніше.
Та наостанок, що було найбільш цікавим та захоплюючим, зазирнули за допомогою оптичного мікроскопа в таємничий і незвіданий мікросвіт.
І ні хибна, ні справжня повітряна тривога не змогли цьому завадити. Навіть студенти, що перебували за кордоном, в on-line форматі мали змогу взяти участь в лабораторному занятті. Та що там, викладачі їх буквально носили на руках, демонструючи всі процеси, які виконували ми власними руками в лабораторії! Отже, тут змішана форма навчання показала себе з позитивної сторони. Хоча це і не скасовує усіх проблем, пов’язаних з нею.
Тож, враховуючи наближення опалювального сезону, традиційне осіннє ускладнення епідеміологічної ситуації та непередбачувані дії на фронті, є ймовірність, що незабаром з аудиторій та лабораторій ми повернемось у ZOOM і Google Meet, змінивши обличчя на чорні квадрати.
Так що не гайте часу і насолоджуйтесь очними лабораторними прямо зараз!
здобувач БТ-3-1 Володимир ВЕРБІЯН