Чи знали ви, що речовина карвон, яка добувається із плодів укропу запашного є чудовим спазмалітиком? Або чи чули ви про глікозид корглікон, який екстрагують із трави конвалії? Його застосовують для зменшення явища недостатності міокарда. Або що на ряду із валеріаною одним з найкращих заспокійливих препаратів є лікарський засіб на основі горицвіту. І це лише дрібка того, що обговорювалося днями на крайній лабораторній роботі із дисципліни «Промислова технологія лікарських засобів». Здобувачі-біотехнологи третього курсу об’єднувалися в бригади та досліджували індивідуальні речовини рослинної сировини та лікарські препарати виготовлені на їх основі, а після цього ділитися інформацією зі своїми колегами.
Наприклад, кожен мав справу із кашлем та купував у аптеці ліки від нього, проте не кожен знає, що до їх складу входять сапоніни, адже саме ці сполуки здатні підсилювати секрецію бронхіальних залоз та збуджувати кашлевий центр. Або кусаючи терпку хурму чи задумувалися ви, що там містяться речовини, які мають спазмолітичний, гіпотензивний та противірусний ефекти? Адже в’язкість та терпкість – незвичайну і притаманну тільки їй – надають дубильні речовини. Про найвідоміший і популярніший алкалоїд у світі також не забули – кофеїн, який міститься не тільки у запашній каві, яку готують вправні баристи на вулицях Києва, а й в ряді інших рослин – у листя чаю, ягодах гуарани та інших.
І це лише крапля того, що підготували та розповіли здобувачі на занятті, яке тривало майже три години, проте промайнуло наче за декілька хвилин. Кожен намагався поділитися цікавою інформацією із своїми колегами і почути щось нове. Після доповіді здобувачі відповідали на декілька запитань, які давали змогу ще краще проявити свої навички ерудиції та кмітливості. Обговорення презентацій було дуже жвавим, адже у дискусії народжується істина.
Заняття було надзвичайно цікаве та корисне для здобувачів. Ця лабораторна посприяла розширенню професійного кругозору та підготовці здобувачів до майбутньої роботи і біотехнологічній галузі.
здобувачки вищої освіти спеціальності 162 «Біотехнології та біоінженерія» групи БТ-3-2 Олександра Васильєва, Тетяна Духота, Марія Корж