Зовсім нещодавно марафон профорієнтаційних лекцій для студентів ВСП «Львівського фахового коледжу харчової переробки промисловості НУХТ» підтримала й старша викладачка – Тетяна Белемець.
Лекційна зустріч була присвячена «Дріжджам – найкультурнішим мікроорганізмам», у ході якої студенти дізнались про біологічні особливості дріжджів, розібрали морфологію та ознайомились зі сферами їх використання. Зокрема більш детально мова йшла про ролі різноманітних культур дріжджів у медицині, біотехнологіях, а також наукових дослідженнях.
Лекторка особливу увагу приділила застосуванню дріжджів у харчових технологіях без яких вони не були б можливими, а саме виробництві вина та хліба; розповіла про специфіку технології приготування вина як складного колоїдного продукту з множиною органічних речовин, охарактеризувала винні дріжджі як збудників спиртового бродіння та детально описала найбільш поширені з них – Saccharomyces cerevisiae, Saccharomyces vini, Saccharomyces oviformis, Saccharomyces ellipsoideus.
Як гласить відоме українське прислів’я: «Хліб – всьому голова», тому окрему шану було зосереджено на одержанні хліба. Поспілкувались про гомо- та гетероферментативні типи бродіння за участі дріжджів під час виробництва хлібобулочних виробів, про роль молочнокислих бактерій у складі заквасок, а також детально розібрались в особливостях роботи з пресованими й сухими (швидкорозчинними/активними) дріжджами.
Всебічне володіння матеріалом Тетяною Белемець та чудовий контакт з аудиторією, наприкінці лекції дозволили провести цікаву дискусію та відповісти на усі запитання. Підсумовуючи можемо сказати, що для студентів коледжу лекція була цікавою та пізнавальною. Чекаємо наступних зустрічей!