Кафедра біотехнології і мікробіології - Національний університет харчових технологій

КАФЕДРА БІОТЕХНОЛОГІЇ І МІКРОБІОЛОГІЇ

ФАКУЛЬТЕТ БІОТЕХНОЛОГІЇ ТА ЕКОЛОГІЧНОГО КОНТРОЛЮ, НУХТ Спеціальність 162 «Біотехнології та біоінженерія»

Знайомство з оточуючим всесвітом дріжджів

Зовсім нещодавно марафон профорієнтаційних лекцій для студентів ВСП «Львівського фахового коледжу харчової переробки промисловості НУХТ» підтримала й старша викладачка – Тетяна Белемець.

Лекційна зустріч була присвячена «Дріжджам – найкультурнішим мікроорганізмам», у ході якої студенти дізнались про біологічні особливості дріжджів, розібрали морфологію та ознайомились зі сферами їх використання. Зокрема більш детально мова йшла про ролі різноманітних культур дріжджів у медицині, біотехнологіях, а також наукових дослідженнях.

Лекторка особливу увагу приділила застосуванню дріжджів у харчових технологіях без яких вони не були б можливими, а саме виробництві вина та хліба; розповіла про специфіку технології приготування вина як складного колоїдного продукту з множиною органічних речовин, охарактеризувала винні дріжджі як збудників спиртового бродіння та детально описала найбільш поширені з них – Saccharomyces cerevisiae, Saccharomyces vini, Saccharomyces oviformis, Saccharomyces ellipsoideus.

Як гласить відоме українське прислів’я: «Хліб – всьому голова», тому окрему шану було зосереджено на одержанні хліба. Поспілкувались про гомо- та гетероферментативні типи бродіння за участі дріжджів під час виробництва хлібобулочних виробів, про роль молочнокислих бактерій у складі заквасок, а також детально розібрались в особливостях роботи з пресованими й сухими (швидкорозчинними/активними) дріжджами.

Всебічне володіння матеріалом Тетяною Белемець та чудовий контакт з аудиторією, наприкінці лекції дозволили провести цікаву дискусію та відповісти на усі запитання. Підсумовуючи можемо сказати, що для студентів коледжу лекція була цікавою та пізнавальною. Чекаємо наступних зустрічей!

Події у світлинах

 Випуск магістрів. Лютий 2025 р. 

 Захисти магістрів. Грудень 2024 р. 

 Захисти бакалаврів. Червень 2024 р. 

 Випуск магістрів. Лютий 2024 р. 

 Захисти магістрів та бакалаврів. Лютий 2024 р. 

 Посвята в студенти. Вересень 2023 р. 

 Захисти бакалаврів. Червень 2023 р. 

 89 Міжнародна наукова конференція молодих учених, аспірантів і студентів. Квітень 2023 р. 

 Захисти магістрів та бакалаврів. Лютий 2023 р. 

 Посвята в студенти. Вересень 2022 р. 

 Захисти бакалаврів. Червень 2022 р. 

 Захисти магістрів та бакалаврів. Лютий 2022 р. 

 Посвята в студенти. Серпень 2021 р. 

 Захисти бакалаврів. Червень 2021 р. 

 87 Міжнародна наукова конференція молодих вчених, аспірантів, студентів. Квітень 2021 р. 

 Захисти магістрів та бакалаврів. Лютий 2021 р. 

 Посвята в студенти. Вересень 2020 р. 

 On-line захист квалiфiкацiйних робiт ОС "БАКАЛАВР". Червень 2020 р. 

 Випуск магістрів та бакалаврів. Лютий 2020 р. 

 Захисти магістрів та бакалаврів. Лютий 2020 р. 

 Вечір факультету. Жовтень 2019р. 

 Фотоконкурс «Мій улюблений куточок НУХТ». 

Архів

Ви знаходитесь тут: Про кафедру Стейкхолдери Взаємодія зі стейкхолдерами Знайомство з оточуючим всесвітом дріжджів