Навчально-методична робота
Підготовка висококваліфікованих фахівців забезпечується високим науково-педагогічним рівнем кваліфікації викладацького складу кафедри, 100% викладачів мають наукові ступені доктора або кандидата наук. Кафедра забезпечує викладання в університеті ряду основних хімічних дисциплін: “Фізична та колоїдна хімія”, “Реологія харчових мас”, “Фізико-хімічні основи екологічних технологій”, “Сучасні методи досліджень БАС”, “Ферментативний каталіз”.
Кафедра постійно приділяє увагу науково-методичній і навчально-виховній роботі. Викладачі кафедри активно працюють над розвитком нових форм і методів навчання, використовують кінофільми, презентаційні матеріали до лекційних курсів, плакати та інші засоби активного навчання. Приділяється увага питанням ефективного застосування комп’ютерної техніки у навчальному процесі. Викладачами кафедри розроблено робочі програми дисциплін з урахуванням специфіки підготовки студентів різних технологічних спеціальностей, а також вимог наскрізної програми хімічної підготовки. Одним з головних факторів, який характеризує високий рівень організаційної та науково-методичної роботи кафедри, є забезпечення студентів підручниками, навчальними посібниками та іншою навчально-методичною літературою, яка регулярно видається та поновлюється: з 1990 р. співробітниками кафедри видано понад 50 навчально-методичних розробок. Серед вагомих результатів останніх років слід відмітити видання двох підручників: “Колоїдна хімія” (1999 р.) та “Фізична хімія” (2007р.) авторів Манка В.В., Мірошникова О.М., Воловик Л.С., Ковалевської Є.І., Сербової М.І.. Готується до видання підручник “Колоїдна хімія” у новій редакції, а також “Практикум з колоїдної хімії”. Постійно проводиться робота з удосконалення модульних контрольних завдань для оцінювання знань, умінь і навичок студентів з дисциплін кафедри.
Викладачі кафедри здійснюють профорієнтаційну роботу, співпрацюють із випусковими кафедрами університету. Велику увагу кафедра приділяє роботі студентського наукового товариства. Щороку в роботі наукових студентських гуртків товариства беруть участь в середньому 20 студентів, які проводять наукові дослідження під керівництвом викладачів кафедри та доповідають про їх результати на щорічних наукових студентських конференціях. У багатьох випадках результати наукової діяльності студентів є складовою частиною їх дипломних проектів, магістерських робіт або публікуються у наукових виданнях.
Науково-дослідна діяльність
Основний напрям наукових досліджень кафедри — “Дослідження фізико-хімічних властивостей харчових продуктів та технології їх використання”. Розвиваючи його, співробітники кафедри проводять значну роботу згідно держбюджетної тематики. Так, в період з 2005 по 2010 р.р. співробітники кафедри працюють над виконанням держбюджетних наукових робіт за темами:
- “Розроблення прогресивних ресурсозберігаючих технологій крохмалю та крохмалепродуктів, дослідження фізико-хімічних властивостей харчових продуктів” (д.т.н., проф. Грабовська О.В., к.т.н., ас. Сабадаш Н.І.).
- “Дослідження фізико-хімічних та реологічних властивосей начинок на основі олій та фруктового пюре в продуктах коекструзії” (к.х.н., доц. Ковалевська Є.І., к.х.н., доц. Воловик Л.С.). Робота виконується спільно з кафедрою технології хліба, кондитерських, макаронних виробів та харчоконцентратів.
- “Дослідження впливу аліфатичних спиртів на фізико-хімічні властивості водних розчинів сахарози” (к.х.н., проф. Мірошников О.М., к.т.н., доц. Подобій О.В.). Робота виконується спільно з кафедрою технології цукру та полісахаридів.
- “Використання природних дисперсних мінералів України в харчових технологіях” (к.х.н., проф. Мірошников О.М., к.х.н., доц. Сербова М.І.). Робота виконується спільно з кафедрою технології цукру та полісахаридів.
За цими напрямками наукових досліджень співробітники кафедри мають публікації в провідних українських та міжнародних наукових журналах.