Кафедра біотехнології і мікробіології - Національний університет харчових технологій

КАФЕДРА БІОТЕХНОЛОГІЇ І МІКРОБІОЛОГІЇ

ФАКУЛЬТЕТ БІОТЕХНОЛОГІЇ ТА ЕКОЛОГІЧНОГО КОНТРОЛЮ, НУХТ Спеціальність 162 «Біотехнології та біоінженерія»

Про кафедру

Як базова загальноосвітня кафедра університету кафедра здійснює підготовку з дисципліни “Фізична та колоїдна хімія” студентів всіх технологічних спеціальностей університету як денної так і заочної форми навчання. Протягом багатьох років кафедра фізичної та колоїдної хімії була у складі факультету технології цукристих речовин (ТЦР). Внаслідок розширення факультету ТЦР та створення на його базі великої кількості нових спеціальностей та спеціалізацій його було перерозподілено на три факультети: технології цукрових та м’ясо-молочних виробництв (ТЦММ), технології оздоровчих продуктів та готельної і ресторанної справи (ТОП та ГРС), біотехнології та екології (БТЕК). Починаючи з кінця 2007 року кафедра фізичної та колоїдної хімії входить до складу факультету БТЕК.

Колектив кафедри має високу науково-педагогічну кваліфікацію — 100% викладачів мають наукові ступені доктора або кандидата наук. Нині на кафедрі працюють вісім викладачів: професори Грабовська О.В., Мірошников О.М., доценти Ковалевська Є.І., Воловик Л. С., Сербова М. І., Гречка В.В., Подобій О.В., асистент Сабадаш Н.І. З 1960 р. завідує лабораторією Домашевська М.Т. У складі лабораторії працюють кваліфіковані старші лаборанти Триліс О.Ю., Перекотій В.П. та Макєєва Т.В. Кафедра забезпечує викладання в університеті ряду основних хімічних дисциплін: “Фізична та колоїдна хімія”, “Реологія харчових мас”, “Фізико-хімічні основи екологічних технологій”, “Сучасні методи досліджень БАС”, “Ферментативний каталіз”.

Професор Мірошников О.М. є членом президії та співголовою, а доцент Воловик Л.С. — членом науково-методичної комісії з хімії МОН України.

На кафедрі створено чотири спеціалізованих навчальних лабораторії з фізичної та колоїдної хімії, обладнані сучасними приладами та установками, лабораторії є базою для науково-дослідних робіт студентів.

Свідченням комплексного підходу до організації науково-дослідної роботи на кафедрі є залучення до співпраці фахівців різних кафедр університету.

Спільно з кафедрою технології цукру та полісахаридів проводяться дослідження адсорбційних, електрокінетичних та реологічних властивостей продуктів і напівпродуктів цукрового та крохмале-патокового виробництв; впливу аліфатичних спиртів на фізико-хімічні властивості водних розчинів сахарози; розроблення та добір нових ефективних природних адсорбентів для очищення промислових цукрових, патокових, глюкозних та мальтозних розчинів.

Спільно з кафедрою молока та молочних продуктів проводяться дослідження колоїдної стійкості та структури молочних систем з різними добавками, а саме осмотичного тику та поверхневого натягу під впливом різних зовнішніх впливів.

Спільно з кафедрою м’яса, м’ясних та олієжирових продуктів ведуться дослідження в галузі розробки технологій очистки харчових олій, підбору ефективних дешевих адсорбентів та каталізаторів для здійснення цієї мети.

Спільно з кафедрою технології хліба, кондитерських, макаронних виробів та харчоконцентратів проводяться дослідження фізико-хімічних та реологічних властивостей начинок на основі олій та фруктового пюре в продуктах коекструзії.

В різні роки кафедра приймала участь у виконанні наукових держбюджетних тематик: “Дослідження та розроблення процесів комплексного перероблення меляси з виділенням цукру та інших цінних компонентів” (професор Манк В.В., доценти Мірошников О.М., Федоренко Г.А., асистент Подаревська О.В., ст. наук. спів. Стеценко Н.О.) — спільно з кафедрою технології цукристих речовин (нині кафедра технології цукру та полісахаридів), ПНДЛ університету та Інститутом біоколоїдної хімії НАН України; під керівництвом професора Дегтярьова Л.С. проводились дослідження фізико-хімічних властивостей пектину та пектинопродуктів — спільно з кафедрою технології цукристих речовин і ПНДЛ університету; вивчався склад та фізико-хімічні властивості компонентів у виноробстві, пивоварінні та спиртовому виробництві (професор Домарецький В.А., доцент Воловик Л.С.) — спільно з кафедрою технології бродильних виробництв; створювались технології нових желюючих виробів на білковій і вуглеводній основі та сухих сніданків (професори Дорохович А.М., Ковбаса В.М., доценти Ковалевська Є.І., Сербова М.І.) — спільно з кафедрою технології хлібопекарських і кондитерських виробництв; робота за темою “Розробка та вдосконалення мікробіологічних і біохімічних процесів в галузі біотехнології та охорони навколишнього середовища” (доцент Мірошников О.М) виконувалась згідно плану координаційної ради з неорганічної хімії при АН України спільно з кафедрою неорганічної хімії Національного університету ім. Т.Г. Шевченка; під керівництвом доц. Мірошникова О.М. спільно з проблемною науково-дослідною лабораторією (академік Гулий І.С.) та кафедрою органічної хімії (академік Бобрівник Л.Д.) проводилась робота в напрямках розробки технології ферментного препарату для комплексної переробки топінамбура (асп. Малінова Н.Я.), дослідження фізичних впливів на властивості сахарози та її водних розчинів (асп. Гречка В.В.) та процесів мелясоутворення в бурякоцукровому виробництві (асп. Подобій О.В.).

Кафедра піклується про підготовку наукових кадрів. За час існування кафедри через аспірантуру підготовлено 21 кандидат наук, в тому числі Подобій О.В. (2008 р.) та Сабадаш Н.І. (2009 р.). Співробітниками кафедри опубліковано понад 685 наукових праць і одержано 21 авторське свідоцтво та патенти.

Велику увагу кафедра приділяє роботі студентського наукового товариства. Щорічно в роботі товариства при кафедрі приймають участь в середньому 20 студентів, які проводять наукові дослідження під керівництвом викладачів кафедри та доповідають про одержані результати на щорічній науковій студенській конференції.

Набутий кафедрою досвід з організації навчальної, методичної та наукової роботи надає їй можливість успішно справлятися з завданнями, які ставляться керівництвом університету. Кафедра фізичної та колоїдної хімії має високий рейтинг серед загальноосвітніх кафедр університету.

Події у світлинах

 Випуск магістрів. Лютий 2025 р. 

 Захисти магістрів. Грудень 2024 р. 

 Захисти бакалаврів. Червень 2024 р. 

 Випуск магістрів. Лютий 2024 р. 

 Захисти магістрів та бакалаврів. Лютий 2024 р. 

 Посвята в студенти. Вересень 2023 р. 

 Захисти бакалаврів. Червень 2023 р. 

 89 Міжнародна наукова конференція молодих учених, аспірантів і студентів. Квітень 2023 р. 

 Захисти магістрів та бакалаврів. Лютий 2023 р. 

 Посвята в студенти. Вересень 2022 р. 

 Захисти бакалаврів. Червень 2022 р. 

 Захисти магістрів та бакалаврів. Лютий 2022 р. 

 Посвята в студенти. Серпень 2021 р. 

 Захисти бакалаврів. Червень 2021 р. 

 87 Міжнародна наукова конференція молодих вчених, аспірантів, студентів. Квітень 2021 р. 

 Захисти магістрів та бакалаврів. Лютий 2021 р. 

 Посвята в студенти. Вересень 2020 р. 

 On-line захист квалiфiкацiйних робiт ОС "БАКАЛАВР". Червень 2020 р. 

 Випуск магістрів та бакалаврів. Лютий 2020 р. 

 Захисти магістрів та бакалаврів. Лютий 2020 р. 

 Вечір факультету. Жовтень 2019р. 

 Фотоконкурс «Мій улюблений куточок НУХТ». 

Архів

Ви знаходитесь тут: Домашня сторінка