Як базова загальноосвітня кафедра університету кафедра здійснює підготовку з дисципліни “Фізична та колоїдна хімія” студентів всіх технологічних спеціальностей університету як денної так і заочної форми навчання. Протягом багатьох років кафедра фізичної та колоїдної хімії була у складі факультету технології цукристих речовин (ТЦР). Внаслідок розширення факультету ТЦР та створення на його базі великої кількості нових спеціальностей та спеціалізацій його було перерозподілено на три факультети: технології цукрових та м’ясо-молочних виробництв (ТЦММ), технології оздоровчих продуктів та готельної і ресторанної справи (ТОП та ГРС), біотехнології та екології (БТЕК). Починаючи з кінця 2007 року кафедра фізичної та колоїдної хімії входить до складу факультету БТЕК.
Колектив кафедри має високу науково-педагогічну кваліфікацію — 100% викладачів мають наукові ступені доктора або кандидата наук. Нині на кафедрі працюють вісім викладачів: професори Грабовська О.В., Мірошников О.М., доценти Ковалевська Є.І., Воловик Л. С., Сербова М. І., Гречка В.В., Подобій О.В., асистент Сабадаш Н.І. З 1960 р. завідує лабораторією Домашевська М.Т. У складі лабораторії працюють кваліфіковані старші лаборанти Триліс О.Ю., Перекотій В.П. та Макєєва Т.В. Кафедра забезпечує викладання в університеті ряду основних хімічних дисциплін: “Фізична та колоїдна хімія”, “Реологія харчових мас”, “Фізико-хімічні основи екологічних технологій”, “Сучасні методи досліджень БАС”, “Ферментативний каталіз”.
Професор Мірошников О.М. є членом президії та співголовою, а доцент Воловик Л.С. — членом науково-методичної комісії з хімії МОН України.
На кафедрі створено чотири спеціалізованих навчальних лабораторії з фізичної та колоїдної хімії, обладнані сучасними приладами та установками, лабораторії є базою для науково-дослідних робіт студентів.
Свідченням комплексного підходу до організації науково-дослідної роботи на кафедрі є залучення до співпраці фахівців різних кафедр університету.
Спільно з кафедрою технології цукру та полісахаридів проводяться дослідження адсорбційних, електрокінетичних та реологічних властивостей продуктів і напівпродуктів цукрового та крохмале-патокового виробництв; впливу аліфатичних спиртів на фізико-хімічні властивості водних розчинів сахарози; розроблення та добір нових ефективних природних адсорбентів для очищення промислових цукрових, патокових, глюкозних та мальтозних розчинів.
Спільно з кафедрою молока та молочних продуктів проводяться дослідження колоїдної стійкості та структури молочних систем з різними добавками, а саме осмотичного тику та поверхневого натягу під впливом різних зовнішніх впливів.
Спільно з кафедрою м’яса, м’ясних та олієжирових продуктів ведуться дослідження в галузі розробки технологій очистки харчових олій, підбору ефективних дешевих адсорбентів та каталізаторів для здійснення цієї мети.
Спільно з кафедрою технології хліба, кондитерських, макаронних виробів та харчоконцентратів проводяться дослідження фізико-хімічних та реологічних властивостей начинок на основі олій та фруктового пюре в продуктах коекструзії.
В різні роки кафедра приймала участь у виконанні наукових держбюджетних тематик: “Дослідження та розроблення процесів комплексного перероблення меляси з виділенням цукру та інших цінних компонентів” (професор Манк В.В., доценти Мірошников О.М., Федоренко Г.А., асистент Подаревська О.В., ст. наук. спів. Стеценко Н.О.) — спільно з кафедрою технології цукристих речовин (нині кафедра технології цукру та полісахаридів), ПНДЛ університету та Інститутом біоколоїдної хімії НАН України; під керівництвом професора Дегтярьова Л.С. проводились дослідження фізико-хімічних властивостей пектину та пектинопродуктів — спільно з кафедрою технології цукристих речовин і ПНДЛ університету; вивчався склад та фізико-хімічні властивості компонентів у виноробстві, пивоварінні та спиртовому виробництві (професор Домарецький В.А., доцент Воловик Л.С.) — спільно з кафедрою технології бродильних виробництв; створювались технології нових желюючих виробів на білковій і вуглеводній основі та сухих сніданків (професори Дорохович А.М., Ковбаса В.М., доценти Ковалевська Є.І., Сербова М.І.) — спільно з кафедрою технології хлібопекарських і кондитерських виробництв; робота за темою “Розробка та вдосконалення мікробіологічних і біохімічних процесів в галузі біотехнології та охорони навколишнього середовища” (доцент Мірошников О.М) виконувалась згідно плану координаційної ради з неорганічної хімії при АН України спільно з кафедрою неорганічної хімії Національного університету ім. Т.Г. Шевченка; під керівництвом доц. Мірошникова О.М. спільно з проблемною науково-дослідною лабораторією (академік Гулий І.С.) та кафедрою органічної хімії (академік Бобрівник Л.Д.) проводилась робота в напрямках розробки технології ферментного препарату для комплексної переробки топінамбура (асп. Малінова Н.Я.), дослідження фізичних впливів на властивості сахарози та її водних розчинів (асп. Гречка В.В.) та процесів мелясоутворення в бурякоцукровому виробництві (асп. Подобій О.В.).
Кафедра піклується про підготовку наукових кадрів. За час існування кафедри через аспірантуру підготовлено 21 кандидат наук, в тому числі Подобій О.В. (2008 р.) та Сабадаш Н.І. (2009 р.). Співробітниками кафедри опубліковано понад 685 наукових праць і одержано 21 авторське свідоцтво та патенти.
Велику увагу кафедра приділяє роботі студентського наукового товариства. Щорічно в роботі товариства при кафедрі приймають участь в середньому 20 студентів, які проводять наукові дослідження під керівництвом викладачів кафедри та доповідають про одержані результати на щорічній науковій студенській конференції.
Набутий кафедрою досвід з організації навчальної, методичної та наукової роботи надає їй можливість успішно справлятися з завданнями, які ставляться керівництвом університету. Кафедра фізичної та колоїдної хімії має високий рейтинг серед загальноосвітніх кафедр університету.