Кафедра біотехнології і мікробіології - Національний університет харчових технологій

КАФЕДРА БІОТЕХНОЛОГІЇ І МІКРОБІОЛОГІЇ

ФАКУЛЬТЕТ БІОТЕХНОЛОГІЇ ТА ЕКОЛОГІЧНОГО КОНТРОЛЮ, НУХТ Спеціальність 162 «Біотехнології та біоінженерія»

Основні напрямки роботи кафедри

Навчально-методична робота

Кафедра ТОП є випусковою і готує фахівців зі спеціальності «Технологія харчових продуктів оздоровчого та профілактичного призначення» і спеціалізації «Експертиза, якість, сертифікація харчових продуктів та виробництв».

Для забезпечення високої якості навчального процесу співробітники кафедри постійно працюють над виданням науково-методичної літератури. Члени кафедри є авторами та співавторами підручників: «Основи валеології. Валеологічні аспекти харчування» (І.С.Гулий, Г.О.Сімахіна, А.І.Українець), «Технология пищевых производств» (А.И.Украинец, Г.А.Симахина), «Технологія природних харчових сорбентів» (Л.О.Федоренченко, Г.О.Сімахіна); курсів лекцій «Технологія оздоровчих харчових продуктів» (А.І.Українець, Г.О.Сімахіна), «Основи фізіології та гігієни харчування» (Н.П.Івчук, Н.Е. Фролова). На кафедрі постійно впроваджуються сучасні технології навчання, в навчальному процесі використовуються інноваційні технології, методи комп’ютерного моделювання, передові досягнення фармакогнозії.

На кафедрі функціонує комп’ютерний клас на 30 робочих місць, що дає можливість забезпечити на належному рівні спеціальну комп’ютерну підготовку фахівців, які отримують знання з математичного моделювання технологічних об’єктів і систем, планування експерименту та оброблення експериментальних даних за допомогою ПК.

Наукова діяльність

Кафедра є науковим центром з проблем дослідження питань розроблення, конструювання та виробництва нових харчових продуктів імуномодулюючої, адаптогенної, радіопротекторної дії та їх апаратурного оформлення; способів інтенсифікації й оптимізації технологічних процесів; з’ясування впливу інгредієнтів харчових продуктів на життєдіяльність організму людини; вивчення механізму взаємовпливу та взаємозалежності між окремими біокомпонентами харчових продуктів та клітинами живого організму. Виконується значний обсяг фундаментальних і прикладних наукових досліджень за держбюджетними тематиками Міністерства освіти і науки України (професори Українець А.І., Сімахіна Г.О., доцент Фролова Н.Е.). В межах тематик кафедри досліджується вплив структурних властивостей води та розчинів біологічно активних речовин на процеси метаболізму, у квантово-хімічному напівемпіричному та неемпірич-ному наближеннях вивчається електронна та просторова будова біологічно активних речовин, за допомогою спінового зонду методом ЕПР-спектроскопії вивчається динаміка руху молекул води і можливості утворення нею структурних агрегатів (професор Дегтярьов Л.С.). Виконуються дослідження механізму біонакопичення мікроелементів у рослинній сировині для отримання мінералізованих функціональних харчових добавок (професор Сімахіна Г.О.); розроблення основ технології натуральних харчових ароматизаторів композиційного спрямування із заданими ароматичними та фізико-хімічними властивостями (доцент Фролова Н.Е.).

Підготовка кадрів

При кафедрі працює аспірантура з підготовки кандидатів технічних наук зі спеціальності 05.18.16 «Технологія продуктів харчування». Кафедра підготувала 3 кандидатів наук (С.А.Бажай, І.Ю.Гойко, Н.В.Чепель); 2 аспіранти завершують роботу над дисертаціями.

Зв'язок з промисловістю

За даними на 1.01.2008 р. понад 300 підприємств виробляють та реалізують оздоровчі продукти, продукти спеціального призначення, біологічно активні харчові добавки. Всі вони потребують відповідно підготовлених кадрів. Тому викладачі кафедри підтримують тісні зв’язки з такими підприємствами, а студентів кафедри із задоволенням приймають на виробничу практику на діючі підприємства. Студенти-випускники виконують реальні дипломні проекти та магістерські кваліфікаційні роботи, спрямовані на вдосконалення технологій існуючих виробництв та впровадження нових задумів. Починаючи з ІІІ курсу, кожен студент отримує індивідуальне творче завдання, що є основою виконання майбутнього дипломного проекту або магістерської роботи.

Події у світлинах

 Випуск магістрів. Лютий 2025 р. 

 Захисти магістрів. Грудень 2024 р. 

 Захисти бакалаврів. Червень 2024 р. 

 Випуск магістрів. Лютий 2024 р. 

 Захисти магістрів та бакалаврів. Лютий 2024 р. 

 Посвята в студенти. Вересень 2023 р. 

 Захисти бакалаврів. Червень 2023 р. 

 89 Міжнародна наукова конференція молодих учених, аспірантів і студентів. Квітень 2023 р. 

 Захисти магістрів та бакалаврів. Лютий 2023 р. 

 Посвята в студенти. Вересень 2022 р. 

 Захисти бакалаврів. Червень 2022 р. 

 Захисти магістрів та бакалаврів. Лютий 2022 р. 

 Посвята в студенти. Серпень 2021 р. 

 Захисти бакалаврів. Червень 2021 р. 

 87 Міжнародна наукова конференція молодих вчених, аспірантів, студентів. Квітень 2021 р. 

 Захисти магістрів та бакалаврів. Лютий 2021 р. 

 Посвята в студенти. Вересень 2020 р. 

 On-line захист квалiфiкацiйних робiт ОС "БАКАЛАВР". Червень 2020 р. 

 Випуск магістрів та бакалаврів. Лютий 2020 р. 

 Захисти магістрів та бакалаврів. Лютий 2020 р. 

 Вечір факультету. Жовтень 2019р. 

 Фотоконкурс «Мій улюблений куточок НУХТ». 

Архів

Ви знаходитесь тут: Домашня сторінка