Наукова діяльність кафедри спрямована на розроблення нових технологій сахаридів та підготовки води, варіантів їх апаратурного оформлення, методів інтенсифікації та оптимізації технологічних процесів. Пріоритети у науковій діяльності:
- виконання та впровадження науково-дослідних робіт;
- організація та участь у роботі наукових і науково-практичних конференцій та семінарів;
- участь у організації та роботі науково-технічної конференції цукровиків України;
- участь у організації та проведенні наукової конференції молодих вчених, аспірантів і студентів;
- підготовка наукових праць та заявок на винаходи;
- підготовка до видання статей в міжнародних наукових журналах у фахових виданнях, що входять до переліку ВАК;
- підготовка до видання тез доповідей на конференціях і семінарах;
- підготовка заявок на отримання патенту України;
- керівництво науково-дослідною роботою студентів: студентськими науковими гуртками з технології галузі, електротехнологій, технології крохмалю.
Основні напрямки науково-дослідної роботи кафедри:
- удосконалення технології очищення дифузійного соку на основі застосування нетрадиційних реагентів;
- розроблення ефективного способу проведення процесу основного вапнування та обладнання для його реалізації;
- розроблення способу очищення дифузійного соку із застосуванням хімічних реагентів і флокулянтів;
- удосконалення способу гасіння випаленого вапняку та підготовка вапняного молока для очищення дифузійного соку;
- розроблення та удосконалення технологій крохмалепродуктів;
- розроблення та удосконалення технологій пектину та пектинопродуктів;
- удосконалення технологічних процесів кристалізації сахарози, розроблення ефективних інструментальних методів аналізу продуктів цукрового виробництва;
- дослідження хімічного складу води для технологічних процесів харчових виробництв та якості стічних вод;
- удосконалення технологій очищення питної води та водопідготовки харчових виробництв.