Чи замислювалися ви коли-небудь, як виглядає світ під мікроскопом? Саме з цієї інтригуючої думки розпочався майстер-клас для школярів 33-го медичного ліцею, які напередодні завітали до Національного університету харчових технологій на кафедру біотехнології і мікробіології. Захід, який провела асистент Ірина Ковшар на факультеті біотехнології та екологічного контролю, виявився для гостей справжньою науковою пригодою.
Зустріч розпочалась з короткої теоретичної частини про мікроскоп – його будову, принципи роботи та особливості налаштування. Учні дізнались, як правильно налаштовувати лінзи для гарного освітлення препарату – щоб в окулярі був білий колір паперу А4, також ознайомились з поняттям фокусування, яке дозволяє побачити найдрібніші деталі, непомітні для людського ока. Відразу після цього кожен із них мав змогу застосувати знання на практиці. Мікроскопіювали два препарати: фіксований препарат молочнокислих бактерій і препарат сиру з пліснявою.
Препарат з молочнокислими бактеріями був пофарбований за Грамом. Про процес створення його Ірина Ковшар розповіла детально, так, щоб кожен міг зрозуміти, і вже потім під керівництвом наставників учні налаштували обладнання та почали переглядати даний зразок. Наступним блоком стало створення препарату з сиру. Тут цей процес вже й показали. Розповіли про зону стерильності та у чому її суть, що таке мікробіологічна петля та які є види скелець, що таке стерилізація і для чого вона. Школярі захоплено дискутували, називали різні версії для чого застосовується біотехнологія та що це за наука і, звичайно, успішно переглядали препарати та давали структуровані розумні відповіді на питання викладача.
Цього разу на інтерактив до нас завітав не один клас, а декілька. І навіть з різними віковими діапазонами учні дуже цікавились даним майстер-класом, проявляли активність і були задоволені від побаченого. Цей день став незабутнім для кожного з них, адже науковий підхід до біотехнологій розкрився для школярів у новому світлі. "Наука починається з допитливості," – саме цей вислів став девізом дня, і, можливо, надихне юних гостей зробити свій внесок у розвиток науки в майбутньому.