Не чекаючи «офіційного відкриття дверей» нашого університету до нього завітали ліцеїсти – дев’ятикласники Технічного ліцею Шевченківського району разом із вчителем – Нестеренко Ольгою.
Гості відвідали кафедри, якими найбільше цікавились, а саме: біотехнології і мікробіології, машин і апаратів харчових і фармацевтичних виробництв, мехатроніки та робототехніки та зустрілись із провідними вченими університету. Відвідувачі мали можливість ознайомитись з особливостями навчання в університеті в ході екскурсій нашими лабораторіями.
На кафедрі біотехнології і мікробіології ліцеїстів зустріла Красінько Вікторія, яка не лише провела екскурсію всіма лабораторіями докладно розповідаючи про всі нюанси становлення справжніх біотехнологів в нашому університеті, а й запропонувала цікаву вікторину під назвою «Впізнай таємного біологічного агента».
Всі активні учасники вікторини отримали солодкі призи, а ще всіх хто зацікавився можливістю навчання на кафедрі, забезпечили інформаційними буклетами. Покидаючи лабораторії кафедри біотехнології і мікробіології, школярі жваво обговорювали побачене і ділились враженнями від отриманої інформації: тепер вони точно знають, що харчова лимонна кислота виробляється мікроорганізмами, як і ціла низка біологічноактивних речовин.
А ще ліцеїсти побачили на власні очі, як створюються тривимірні комп’ютерні моделі складних механізмів, і дізналися, як за допомогою сучасних комп’ютерних методів можна передбачити їх поведінку у реальних умовах.
У лабораторіях технологічного обладнання харчових і фармацевтичних виробництв ліцеїсти побачили промислові зразки обладнання і технологічних ліній для виробництва м’ясних виробів, пива та квасу.
Хоча дев’ятикласники лише починають думати про майбутню професію, але під час візиту багато з них зрозуміли, що професії інженера, фахівця у галузі техніки і технології харчових, біотехнологічних і фармацевтичних виробництв справді перспективні. Крім того такі професії також ще й творчі та цікаві.
Багато вражень та позитивних емоцій ліцеїсти отримали у лабораторіях мехатроніки та робототехніки, де у ігровому режимі ознайомилися з основами керування робототехнічними механізмами, і дізналися про цікаві перспективи роботи інженером на справжніх промислових об’єктах.
Спілкуючись із провідними вченими університету, гості дізналися про особливості виробництва біотехнологічної, фармацевтичної та харчової продукції, а в ході дискусії розвіяли деякі поширені міфи про якість та властивості деяких звичайних на перший погляд продуктів.
І хоча сучасні школярі не надто переймаються питаннями історії, але наших гостей вразив той факт, що видатний хімік Дмитро Менделєєв, творець відомої таблиці хімічних елементів, сприяв створенню в Україні першого навчального закладу для підготовки фахівців харчової промисловості, нині – Національного університету харчових технологій.
Безсумнівно, ліцеїсти зробили перші висновки про майбутню професійну діяльність.
А викладачі та вчені Національного університету харчових технологій отримали неперевершене задоволення від спілкування із цікавими творчими непосидючими ліцеїстами.