Навіть в такі досить нелегкі часи ми не перестаємо навчатись та йти далі по сходах науки. Так, на базі Національного університету харчових технологій 20-21 жовтня 2022 р. була проведена ІV Міжнародна науково-практична конференція «ЄВРОПЕЙСЬКІ ВИМІРИ СТАЛОГО РОЗВИТКУ» в онлайн форматі. Участь у заході взяли доповідачі не тільки з університетів та наукових інститутів України, а також з Грецької Республіки, Швеції, Польщі, Німеччини.
Конференція була дуже насичена та сповнена великою кількістю актуальних та перспективних питань сьогодення, а представлені доповіді викликали багато дискусій.
Серед учасників даної конференції в секції «Екологічна складова сталого розвитку» були і здобувачі нашої кафедри, а саме – Валерія Потапенко (здобувачка І року навчання наукового ступеня «доктор філософії») та Ростислав Коваль (здобувач освітнього ступеня «бакалавр»), науковим керівником яких є Оксана Скроцька. Тема їх доповіді стосувалась отримання наночастинок срібла біологічним способом з використанням хлібопекарських дріжджів Saccharomyces cerevisiae. Здобувачі представили результати роботи і показали, що при вирощуванні дріжджів на середовищі, де основним джерелом вуглецю є меляса (відходи цукрового виробництва) можна отримати безклітинний дріжджовий екстракт, органічні сполуки якого приймають участь у відновленні іонів срібла і синтезі наночастинок срібла. Цей екологічний спосіб синтезу є досить перспективним і потребує подальших досліджень, які проводяться на базі кафедри біотехнології і мікробіології НУХТ.
Ми дуже вдячні організаторам конференції за надану можливість прийняти участь у даному заході! А також вдячні всім присутнім за таку теплу та дружню атмосферу під самого заходу!