Кафедра біотехнології і мікробіології - Національний університет харчових технологій

КАФЕДРА БІОТЕХНОЛОГІЇ І МІКРОБІОЛОГІЇ

ФАКУЛЬТЕТ БІОТЕХНОЛОГІЇ ТА ЕКОЛОГІЧНОГО КОНТРОЛЮ, НУХТ Спеціальність 162 «Біотехнології та біоінженерія»

Практика, як можливість познайомитися зі своєю майбутньою професією ближче

2021 рік зустрів нас карантинними обмеженнями у зв’язку з пандемією. Однак, здобувачів IV курсу спеціальності 162 «Біотехнології та біоінженерія» труднощами не злякати. Їм все ж вдалося у цей непростий для всіх час отримати низку спеціальних навичок та нових знань під час проходження практики на різноманітних підприємствах. Своїми враженнями студенти діляться з нами:

Кучеренко Олександр:

«Не дарма є таке прислів’я  ̶  «Хто багато робив, той і багато знає», адже без практичного застосування своїх знань тяжко зрозуміти в якому напрямі рухатися після отримання звання бакалавра. І практична підготовка є обов’язковим етапом на шляху студента-біотехнолога.

Але що ж таке практика? Словник стверджує, що це одна із форм навчання, невід'ємна складова процесу підготовки фахівців, основним завданням якої є якість практичної підготовки випускників. Але, що таке практика для студента біотехнолога? Це можливість познайомитися зі своєю майбутньою професією ближче. Зрозуміти куди використовувати той величезний обсяг знань отриманий за період навчання на кафедрі біотехнології та мікробіології. Практика «пояснює» всю важливість біотехнолога на харчових та фармацевтичних підприємствах.

Мені випала можливість проходити практику на підприємстві ТОВ «Світ ласощів», що входить до групи компаній «Петрус-Кондитер» і є однією з найбільших кондитерських фабрик Черкащини. Компанія займається випуском та реалізацією різноманітної солодкої продукції – печива, кексів, бісквітів, цукерок, вафель, вафельних тортів, рулетів. Компанія виробляє та продає солодощі під ТМ «Домашнє Свято» та ТМ «Перепілка».

На підприємстві на сьогодні встановлено технологічні лінії провідних світових брендів:

•   три вафельні лінії «HAAS»;

•   три лінії цукрового печива;

•   лінія «TECON» з виробництва здобного та вівсяного печива;

•   лінія кексів-магдаленас;

•   лінія рулетів та бісквітів.

Виробничі потужності бісквітної фабрики складають більше 4 000 тонн продукції на місяць. Основний портфель солодощів налічує понад 150 найменувань в семи категоріях борошняних солодощів: вафлі вагові та фасовані, печиво вагове та фасоване, здобні кекси, бісквітні тістечка та рулети, шоколадно-вафельні торти та цукерки. Солодощі фабрики представлені у понад 30 000 торговельних точках по всій Україні. Експорт продукції ТМ «Домашнє Свято» і ТМ «Перепілка» здійснюється до 20 країн світу.

З 2001 року на виробництві впроваджено систему управління якістю ISO 9001: 2001. А з 2015 року компанія почала активні інвестиції у впровадженні більш глибокого рівня менеджменту якості НААСР. Ефективне впровадження та підтримання системи НАССР на виробництві ТОВ «Світ Ласощів» підтверджено сертифікатом ISO 22000:2005, виданим незалежним німецьким центром сертифікації DEKRA Certification 29 листопада 2016 року.

Завдяки практиці я закріпив, систематизував і розширив знання з фахових дисциплін, удосконалив навички збирання, аналізу та систематизації матеріалів.

Щиро дякую керівництву та колективу ТОВ «Світ ласощів» та кафедрі біотехнології і мікробіології за можливість відчути себе справжнім біотехнологом!»

Макаренко Дар`я:

«Золотоніський маслоробний комбінат – одне з найкращих підприємств молокопереробної промисловості України. Поєднання солідного досвіду молочного виробництва та новий погляд молодих спеціалістів дозволили розробити власну технологію виробництва сухих молочних сумішей та масла" – говорила Тетяна Гонза (начальник виробництва комбінату), на якому я проходила практику. Молочна продукція під торговими марками: "Златокрай", "Пирятин", "Славія" користуються попитом не тільки в Україні, а й за її межами. Експортується продукція по всьому світу: в Африку, Пакистан, Індонезію, Японію, Китай, Німеччину та Голландію. Доречі, ПАТ "Золотоніський маслоробний комбінат " сертифікаційний за системою FSSC 22000:2015.

Вся продукція підприємства проходить контроль в лабораторіях на фізико-хімічні показники, паралельно тестується на мікробіологічні показники, щоб впевнитись, що товар якісний та безпечний для споживачів.

Звісно, пандемія внесла свої корективи в проходженні практики, але менше вражень від цього не стало. Дякую, начальнику виробництва Тетяні Гонзі за приділений час і самовідданість справі. Сподіваюсь, настане час, коли я зможу безперешкодно на власні очі побачити всі етапи виробництва і застосую всі здобуті знання в університеті на практиці.»

Бондарук Дарія:

«Можливість показати свої теоретичні знання на практиці є вирішальним етапом на шляху до омріяного диплома бакалавра. Січень-лютий 2021 року навчання для мене виявився незвичним, порівняно з минулими роками здобуття освіти, адже саме цього року я проходила технологічну та переддипломну практику на підприємстві.

Місцем проходження практики я обрала харчове підприємство, а саме ТОВ «Нова-Пак» у Рівненський області.

Прибувши на підприємство я потрапила на виробництво  ТМ «Любисток» під керівництво головного-технолога Котової А.Р. Саме під час моєї практики компанія проходила внутрішній аудит за системою  НАССР. Було досить цікаво здобуті знання «приміряти» на практиці. Найбільш цікаво мені було оцінювати ризики виробництва, можу похвалитися, що з першого разу на 50% моя оцінка співпала з професійною!

Наші студенти працюють повсюди, це виробництво не виключення,  я зустріла випускницю університету Чичу Олену, яка працює технологом  і є в складі комісії НАССР. Дякую, Олені, що була прихильною до мене.

Пройшовши практику, я з впевненістю можу сказати, що моя спеціальність 162 «Біотехнологія та біоінженерія» є затребуваною на різних підприємствах. Мрію працювати за фахом і  вдосконалюватись у професії!»

 

Отже, під час проходження практики на різних підприємствах здобувачі насамперед знайомляться з усіма стадіями виробництва, з існуючою організаційною структурою підприємства, його історією та посадовими обов’язками персоналу. А найголовніше  ̶  отримують реальний практичний досвід, який обов’язково знадобиться їм в майбутній професійній діяльності.

Ви знаходитесь тут: Вступнику Практична підготовка студентів Практична підготовка очима студентів Практика, як можливість познайомитися зі своєю майбутньою професією ближче