Кафедра біотехнології і мікробіології - Національний університет харчових технологій

КАФЕДРА БІОТЕХНОЛОГІЇ І МІКРОБІОЛОГІЇ

ФАКУЛЬТЕТ БІОТЕХНОЛОГІЇ ТА ЕКОЛОГІЧНОГО КОНТРОЛЮ, НУХТ Спеціальність 162 «Біотехнології та біоінженерія»

Важливість мікробіології у майбутній професії

Відкриття приходять лише до тих, хто підготовлений до їхнього розуміння.

Луї Пастер

Скільки б відкриттів не робили вчені, ні в кого не залишається сумнівів, що світ невидимих неозброєним оком живих істот таїть у собі ще багато цікавого та захоплюючого. Кох, Мендель, Мечников, Пастер усе своє життя присвятили вивченню цього світу мікросвіту. Вони зробили найбільші відкриття, тим самим подарували людству вакцини від багатьох невиліковних на той час хвороб.

Луї Пастер, наприклад, відкрив мікробіологічну суть бродіння і багатьох хвороб людини, ставши разом з Фердінандом Коном та Робертом Кохом одним із основоположників мікробіології та імунології. Його ім'я широко відоме в колах фахівців у галузі харчових технологій завдяки створеній ним і названій згодом на його честь технології пастеризації.

За кілька тисяч років до виникнення мікробіології як науки, людина, не знаючи про існування мікроорганізмів, широко застосовувала природні процеси, пов'язані з шумуванням, для приготування кумису та інших кисломолочних продуктів, отримання алкоголю, оцту, під час замочування льону.

У наш час мікробіологія використовується в багатьох аспектах повсякденного життя, включаючи виробництво харчових продуктів, біорозкладання, виробництво комерційних товарів та генну інженерію.

У харчовій промисловості метаболічні процеси мікробів використовуються для пивоваріння, маринування, випікання, виготовлення вина, а також для контролю процесу бродіння, який використовується для створення молочних продуктів.

Мікробіологія важлива для безпечності харчових продуктів, виробництва, обробки, збереження та зберігання. Незважаючи на те, що технології, гігієнічні стратегії та відстеження є важливими факторами для запобігання та затримки мікробного росту та зараження, харчові продукти залишаються чутливими до псування та активності патогенних мікроорганізмів. Втрата харчових продуктів через псування або забруднення впливає на харчову промисловість і споживачів, що призводить до економічних втрат і збільшення витрат на лікування.

Щоб покращити та розширити наше фундаментальне розуміння мікроорганізмів, наука мікробіологія досліджує їх морфологію, фізіологію, метаболізм, розмноження та генетику.

Підсумовуючи можна сказати, що мікробіологія робить значний внесок у різні галузі промисловості та сфери нашого життя. Я впевнена, що найближчими роками ми станемо свідками широкого спектру подальших застосувань мікробіології, які будуть надзвичайно вигідними для нас у всіх відношеннях. Ось чому вивчення цієї науки дуже важливе для майбутніх спеціалістів в області харчових технологій, бо як зазначав видатний французький мікробіолог і хімік Луї Пастер: «Щастя посміхається лише добре підготовленому розуму».

здобувачка спеціальності 181 «Харчові технології» ОПП «Харчові технології та інженерія» Ксенія КУЗНЄЦОВА, ТБ-3-8

 

Далі буде…

Події у світлинах

 Випуск магістрів. Лютий 2024 р. 

 Захисти магістрів та бакалаврів. Лютий 2024 р. 

 Посвята в студенти. Вересень 2023 р. 

 Захисти бакалаврів. Червень 2023 р. 

 89 Міжнародна наукова конференція молодих учених, аспірантів і студентів. Квітень 2023 р. 

 Захисти магістрів та бакалаврів. Лютий 2023 р. 

 Посвята в студенти. Вересень 2022 р. 

 Захисти бакалаврів. Червень 2022 р. 

 Захисти магістрів та бакалаврів. Лютий 2022 р. 

 Посвята в студенти. Серпень 2021 р. 

 Захисти бакалаврів. Червень 2021 р. 

 87 Міжнародна наукова конференція молодих вчених, аспірантів, студентів. Квітень 2021 р. 

 Захисти магістрів та бакалаврів. Лютий 2021 р. 

 Посвята в студенти. Вересень 2020 р. 

 On-line захист квалiфiкацiйних робiт ОС "БАКАЛАВР". Червень 2020 р. 

 Випуск магістрів та бакалаврів. Лютий 2020 р. 

 Захисти магістрів та бакалаврів. Лютий 2020 р. 

 Вечір факультету. Жовтень 2019р. 

 Фотоконкурс «Мій улюблений куточок НУХТ». 

Архів

Ви знаходитесь тут: Домашня сторінка