Кафедра біотехнології і мікробіології - Національний університет харчових технологій

КАФЕДРА БІОТЕХНОЛОГІЇ І МІКРОБІОЛОГІЇ

ФАКУЛЬТЕТ БІОТЕХНОЛОГІЇ ТА ЕКОЛОГІЧНОГО КОНТРОЛЮ, НУХТ Спеціальність 162 «Біотехнології та біоінженерія»

Перші кроки у світ науки: «культивуємо» науковців «з пелюшок»

«Крім переконань, потрібні знання, які можна набути,

та методи, які можна засвоїти.»

Бертольд Брехт

Шлях становлення справжнього науковця починається, мабуть, з раннього дитинства – з перших «Чому?» та «Як?». І залежно від того, які відповіді малюк отримає на свої запитання, інтерес до всесвіту або цілком поглине його, або залишить у спокої на довгі роки, а можливо і назавжди.

Непоганим варіантом буде відродження наукового хисту в студентські роки, а ще краще – трошки раніше, в старшій школі, коли допитливі школярики активно залучаються до науково-дослідної діяльності під егідою Малої академії наук. Але в умовах сьогодення реалізація наукових досліджень в рамках загальноосвітнього процесу є достатньо складним завданням. І тоді, як варіант, на допомогу освітянам середньої ланки приходять викладачі вищих навчальних закладів, які раді поділитися своїми знаннями та досвідом з талановитою молоддю. Не є виключенням й співробітники кафедри біотехнології і мікробіології.

Профорієнтаційний сектор кафедри БТМ та факультету БТЕК активно спілкується з перспективними абітурієнтами та їх педагогами, і саме в ході таких діалогів частіше за все народжуються ідеї для проведення наукових досліджень із залученням допитливих і професійно спрямованих старшокласників.

Цього разу за науковою консультацією до викладачів кафедри звернулися Олена Горбач – вчитель хімії загальноосвітньої школи І-ІІІ ступенів № 6 м. Васильків та Лілія Заболотна – учениця 10-го класу, вихованка гуртка «Юний хімік» Васильківського ЦДЮТ, які забажали осягнути безкрайню тему: «Якість молока та молочних продуктів».

В лабораторії кафедри був проведений мікробіологічний аналіз молока та продуктів молокопереробної галузі, зокрема об’єктами дослідження стали: молоко коров’яче – домашнє, ТМ «Слов’яночка», «Волошкове поле», «Весела Бурьонка»; сметана – домашня, ТМ «Яготинська», «Простоквашино», «PRESIDENT»; йогурт – ТМ «Яготинське», «Активіа», «Агуша», «Danone». Результати частково виявилися абсолютно непередбачуваними, адже, наприклад, бажаних та цілком очікуваних молочнокислих стрептококів в сметані одного з найпотужніших міжнародних молочних концернів не було виявлено взагалі, а в продукції домашнього виробництва кількість деяких санітарно-показових мікроорганізмів перевищила всі уявні межі.

Тож, споживаємо з розумом…

Наразі І (міський) етап Всеукраїнського конкурсу-захисту науково-дослідних робіт учнів-членів Малої академії наук подолано. Так тримати!

Юній науковиці побажаємо визнання результатів її роботи, успіхів у дослідницькій діяльності, нових цікавих відкриттів та сподіваємося за декілька років побачити її у лавах студентів НУХТ!

 

Ви знаходитесь тут: Домашня сторінка