Кафедра біотехнології і мікробіології - Національний університет харчових технологій
КАФЕДРА БІОТЕХНОЛОГІЇ І МІКРОБІОЛОГІЇ
ФАКУЛЬТЕТ БІОТЕХНОЛОГІЇ ТА ЕКОЛОГІЧНОГО КОНТРОЛЮ, НУХТ Спеціальність 162 «Біотехнології та біоінженерія»
ФАКУЛЬТЕТ БІОТЕХНОЛОГІЇ ТА ЕКОЛОГІЧНОГО КОНТРОЛЮ, НУХТ Спеціальність 162 «Біотехнології та біоінженерія»
Якісна підготовка фахівців з біотехнології не можлива без знань сучасних технологій. Тому надзвичайно цінним для здобувачів є практичний досвід, яким можуть поділитися не тільки лектори дисциплін, але і стейкхолдери.
Вже кілька років поспіль таким досвідом зі здобувачами 4 курсу в рамках дисципліни «Мікробіологія, санітарія і гігієна виробництв з основами НАССР» ділиться начальних відділу промислової мікробіології ТОВ «УКРБІО» Артем Слободянюк. Зазначимо, що ця компанія є офіційним дистриб’ютором компанії bioMérieux (Франція), яка займає провідну позицію у Європі з поставки лабораторного обладнання та поживних середовищ. Представники української компанії сприяють поширенню сучасних технологій автоматизації мікробіологічних лабораторій, що дозволило їм отримати визнання фахівців у галузях охорони здоров'я, фармацевтики, харчової промисловості, ветеринарії
Ось і закінчився короткий період відпочинку, час з новими силами приступати до роботи. Моїм індивідуальним завданням у цьому семестрі є продовження виконання науково-дослідної роботи на кафедрі біотехнології і мікробіології НУХТ. Отож, з приємним хвилюванням я прийшла у знайому лабораторію, приготувала усі необхідні матеріали та продовжила розпочату у минулому році серію дослідів.
Виконання наукової роботи вимагає ґрунтовної підготовки: достатній рівень спеціальних знань, навичок та скурпульозності, оскільки найменша помилка у експерименті призводить до недостовірного результату. До того ж ця робота дуже кропітка, потребує витримки та уміння чекати на результат. Це не хімічна реакція, де можна змішати всі компоненти та отримати нову сполуку.
7-го жовтня, на 4-му поверсі корпусу А (балкон) відбудеться таємне голосування з метою вибору представників від факультету БТЕК для участі у виборах ректора Національного університету харчових технологій.
Час проведення виборів — з 9:00 до 15:00.
Вибори проходитимуть з дотриманням усіх протиепідемічних вимог!
Кожному студенту ОБОВ'ЯЗКОВО мати документ, що посвідчує особу!
Ще на минулому тижні в рамках дистанційного періоду навчання у студентів 4 курсу 1 групи відбулася On-line – лабораторна робота з дисципліни «Мікробіологія, санітарія і гігієна виробництв з основами НАССР», яку провели доцент Слободян Ольга та викладач Кожанова Вікторія.
Тема роботи "Санітарно-мікробіологічний аналіз виробничих лабораторій. Сучасні методи мікробіологічних досліджень". На початку лабораторної викладачі опитуванням закріпили знання студентів одержані на першому занятті, яке проводилося ще у звичному очному режимі. Фото чашок Петрі з результатами досліджень мікрофлори повітря седиментаційним методом були представлені студентам у вигляді презентації. Кожен представник від підгрупи мав оглянути свої чашки з різними поживними середовищами та за культуральними ознаками попередньо ідентифікувати виявлену мікрофлору. Наступним кроком був кількісний аналіз з використанням формули В.Л. Омелянського. Проведені розрахунки показали, що у повітрі лабораторії А-438 та в мікробіологічному боксі показники щодо вмісту санітарно-показових мікроорганізмів знаходяться в межах норми.
Після довгого періоду карантину починати спочатку наукову роботу дуже нелегко. Про це як ніхто знають науковці кафедри біотехнології і мікробіології! Тільки ми знаємо як пробудити зі сплячки сонну бактерію та повернути їй натхнення до синтезу.
Головне йти до мети та не бачити перешкод! З цим девізом розпочалася моя виробнича та переддипломна практика на кафедрі БТМ. Вже з 1-го вересня науковий вир (поживні середовища, колби з пробірками, пересіви культур мікроорганізмів…) затягнув у свій полон і вже незабаром таки дасть плоди. Коли робота присвячена актуальній для суспільства темі то і працювати над її реалізацією легко, а моя робота, присвячена синтезу мікробного екзополісахариду етаполану на відпрацьованій олії, крім актуальності з точки зору розвитку біотехнологічної галузі України має на меті ще й покращення ситуації з переробкою небезпечних для навколишнього середовища відходів. Одержані результати будуть не лише основою звіту з практики, а й стануть складовою магістерської роботи.
Написання магістерської кваліфікаційної роботи у багатьох аспектах нагадує ріст мікроорганізмів у періодичній культурі. Так, на перший погляд, таке порівняння аж занадто абсурдне, проте у ньому більше правди, аніж ви можете собі уявити.
Як і мікроорганізми, що адаптуються до нових умов і синтезують нові ферменти для асиміляції субстрату, магістранти звикають до нових умов і вимог до написання магістерської роботи і активно генерують свіжі ідеї для тематики майбутнього проєкту.
Не секрет, що четвертий рік навчання для кожного біотехнолога є найвідповідальнішим, адже мине ще трохи часу і кожен з них носитиме горде звання дипломованого спеціаліста. А який же спеціаліст без якісного диплому? Тому наші студенти з перших днів навчання почали працювати над найважливішим розділом майбутньої кваліфікаційної роботи - техніко-економічним обґрунтуванням (ТЕО) виробництва цільового мікробного продукту.
Особливо цікавим процес створення ТЕО є у членів нашого наукового гуртка «BIOTECH», адже у кожного з них основою для розрахунків є власні експериментальні дані, отримані під час виконання наукової роботи.
Початок навчального року є важливою подією не лише для студентів, а й викладачів, які готують, систематизують та представляють навчальний матеріал у вигляді практичних, лабораторних та лекційних занять. Звичайно особливу увагу лектори приділяють якості підготовки лекцій та щорічно проходять атестацію свого професійного рівня і організовують відкриті заняття для студентів та колег-викладачів.
Так, сьогодні, відбулася відкрита лекція з дисципліни «Загальна мікробіологія та вірусологія», яку для студентів третього курсу провела професор Тетяна Павлівна Пирог. Лекція, присвячена темі «Систематика прокаріот», була вдало проілюстрована мультимедійною презентацією та розпочалася з повторення матеріалу минулого заняття. Лектор постійно підтримувала діалог зі студентами, акцентувала увагу на новітніх підходах до систематики бактерій, їх перевагах та недоліках, з радістю відповідала на питання щодо теми.
Навчальний рік для магістрантів кафедри біотехнології і мікробіології розпочався з виробничої та переддипломної практики. Враховуючи, що на сьогоднішній день пандемія коронавірусу диктує нам свої умови, то всі студенти хвилювались з приводу того, чи не розпочнеться знову карантин і чи буде можливість практикуватись на підприємстві. Наші хвилювання були даремними, адже 1 вересня ми зустрілись на рідній кафедрі, отримали розподіл на практику і поспілкувались із керівником магістерської роботи.
Захисти бакалаврів. Червень 2025 р.
Випуск магістрів. Лютий 2025 р.
Захисти магістрів. Грудень 2024 р.
Захисти бакалаврів. Червень 2024 р.
Випуск магістрів. Лютий 2024 р.
Захисти магістрів та бакалаврів. Лютий 2024 р.
Посвята в студенти. Вересень 2023 р.
Захисти бакалаврів. Червень 2023 р.
89 Міжнародна наукова конференція молодих учених, аспірантів і студентів. Квітень 2023 р.
Захисти магістрів та бакалаврів. Лютий 2023 р.
Посвята в студенти. Вересень 2022 р.
Захисти бакалаврів. Червень 2022 р.
Захисти магістрів та бакалаврів. Лютий 2022 р.
Посвята в студенти. Серпень 2021 р.
Захисти бакалаврів. Червень 2021 р.
87 Міжнародна наукова конференція молодих вчених, аспірантів, студентів. Квітень 2021 р.
Захисти магістрів та бакалаврів. Лютий 2021 р.
Посвята в студенти. Вересень 2020 р.
On-line захист квалiфiкацiйних робiт ОС "БАКАЛАВР". Червень 2020 р.
Випуск магістрів та бакалаврів. Лютий 2020 р.
Захисти магістрів та бакалаврів. Лютий 2020 р.
Вечір факультету. Жовтень 2019р.