Під час воєнного стану актуалізувалася проблема продовольчої безпеки України та країн світу, адже Україна є основним постачальником зерна до країн Африки та Близького Сходу. Відомо, що аграрії забезпечують більше 40% валютної виручки країни, при цьому основна частина припадає на експорт продукції рослинництва. Забезпечення сталого розвитку рослинництва вимагає сучасного управління ризиками у цій галузі, серед яких найбільшим викликом є фітосанітарні ризики. Ще до початку повномаштабної війни українські аграрії стикнулися із проблемою зміни кліматичних умов (зростання середньодобової температури та критичне зменшення кількості опадів) насамперед у південних регіонах нашої країни. Серед проблем, які загострилися внаслідок кліматичних змін, інтродукція нових патогенів рослин та зростання агресивності відомих фітопатогенів. Окрім того, кліматичні зміни також можуть суттєво впливати на перебіг фітопатологічного процесу, пришвидчувати розмноження збудника, сприяти інфікуванню рослин.
Кафедра біотехнології і мікробіології - Національний університет харчових технологій
КАФЕДРА БІОТЕХНОЛОГІЇ І МІКРОБІОЛОГІЇ
ФАКУЛЬТЕТ БІОТЕХНОЛОГІЇ ТА ЕКОЛОГІЧНОГО КОНТРОЛЮ, НУХТ Спеціальність G21 «Біотехнології та біоінженерія»